• blad nr 20
  • 15-12-2012
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Illegale jongeren mogen voortaan stage lopen als dat nodig is om hun mbo-opleiding te voltooien. Het kabinet vindt de huidige situatie onwenselijk en daarom wordt de wet aangepast, schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) in een brief aan de Kamer. Illegale jongeren mogen nu geen stage lopen, omdat daar een vergunning voor nodig is die niet wordt verleend aan illegalen. Veel opleidingen kunnen alleen maar met een stage worden voltooid. Dat botst met het recht op onderwijs. Een inmiddels 21-jarige mbo-student had daarom een zaak tegen de staat aangespannen en bij de rechtbank zijn gelijk gehaald. Asschers voorganger Henk Kamp (VVD) was namens de staat in hoger beroep gegaan. Asscher trekt dat beroep nu in.
nrc.next, 10 december

Een aantal docenten van het Markland College in Zevenbergen heeft aangifte gedaan van het vervalsen van hun identiteit. Leerlingen van de school hadden valse tweets gestuurd uit naam van de docenten. Acht leerlingen zijn inmiddels voor een paar dagen geschorst. Volgens directeur Peter Wagemakers gaat het om 'ernstig beledigende tweets'. De leerlingen hadden Twitteraccounts met foto's van de docenten aangemaakt.
BN/De Stem, 8 december

Het is een kleine overwinning, maar toch... De Raad van Europa kapittelt de Nederlandse regering over haar beleid ten opzichte van streektalen. De raad heeft uitgesproken dat Den Haag ervoor moet zorgen, dat het Nedersaksisch (waartoe ook het Sallands behoort) op de scholen in de betreffende regio's een normaal vak wordt. Die uitspraak is weliswaar slechts een (niet bindend) advies, maar je kunt 'm ook zien als een tik op de vingers van de Nederlandse regering. Die wees immers vorig jaar een verzoek af om het Nedersaksisch voor te dragen voor een hogere status.
De Stentor/Deventer Dagblad, 6 december
De Praktijkschool Helmond blijft nog de hele week dicht. Op meerdere plaatsen is asbest aangetroffen. De sanering is gisteren begonnen. Bij controle van het schoolgebouw aan de Generaal Snijdersstraat werd vorige week asbest aangetroffen. De school werd ontruimd. Het onderzoek met allerlei metingen heeft het hele weekeinde geduurd. Het bedrijf dat de brandwerende board met asbest moet gaan saneren, kon pas gisteren beginnen met werkzaamheden. Die zullen meer tijd in beslag gaan nemen dan aanvankelijk gedacht.
Eindhovens Dagblad, 5 december

{cijfer}
3
Van de werknemers die via hun baas pensioen opbouwen, heeft ruwweg de helft weinig en één op tien helemaal geen vertrouwen in zijn pensioenfonds. Slechts 3 procent heeft heel veel vertrouwen, ongeveer 8 procent zegt niet te weten hoe de oude dag gaat uitpakken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maken vooral laagopgeleide werknemers zich zorgen. Naar leeftijd is dat de groep tussen 35 en 45.
AD/De Dordtenaar, 4 december

{op velletje}
De Onderwijsinspectie veegt de vloer aan met hbo-deeltijdopleidingen. De kwaliteit is ver onder de maat omdat studenten met aanzienlijk minder studiebelasting fluitend hun diploma halen. De falende instellingen moeten hun beleid drastisch aanpassen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Onderwijsinspectie dat vandaag wordt bekendgemaakt. De inspectie heeft een onderzoek gedaan onder deeltijd hbo-opleidingen waaronder Leidse Onderwijsinstellingen (LOI), NCOI, NTI en ISBW, onderdeel van Schouten & Nelissen. Bij de publieke sector gaat het om de Hogeschool Zeeland en de Hogere Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Slechts een of twee instellingen doen het goed.
De Telegraaf, 2 december
Scholieren in Nijmegen tonen steeds meer begrip voor homoseksualiteit. Die toegenomen tolerantie is voor een belangrijk deel te danken aan het voorlichtingsprogramma SchoolsOUT. Dit is een project van de GGD, scholen en de homo-organisaties Dito en COC. De succesvolle aanpak heeft ertoe geleid dat de GGD nog eens drie jaar door gaat werken aan de acceptatie van homoseksualiteit onder scholieren.
Volgens recent onderzoek slaat SchoolsOut aan. Ruim 56 procent van de middelbare scholieren in Nijmegen vindt het normaal dat twee mannen of twee vrouwen verliefd op elkaar zijn. Op scholen waar geen gerichte voorlichting wordt gegeven ligt dit volgens de GGD een stuk lager. De Gelderlander, 1 december

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.