• blad nr 19
  • 1-12-2012
  • auteur J. van Aken 
  • de personeelskamer

 

Coldplay als bel

Sport en muziek zijn de passies van docenten Jan Hertman en Peet Kappen en dus dankbare onderwerpen in de personeelskamer van het Mondriaan College in Oss. “Je deelt lief en leed met de inner circle.”

De eerste maten van het nummer Clocks van Coldplay weerklinken in het Mondriaan College in Oss. Het is de bel, verrassend genoeg. “Vroeger klonk er een geluid alsof de vijand kwam binnenvallen”, grapt docent Engels Jan Hertman, terwijl leraren met koffie en brood de personeelskamer binnenlopen. “Een paar collega’s kwamen op het idee dat muziek als bel leuker was. Sindsdien horen we elke dag Coldplay”, verklaart hij. Docent geschiedenis Peet Kappen zou liever een sixties-bel horen. “Satisfaction van the Rolling Stones bijvoorbeeld”, suggereert hij. Muziek is een passie van beide docenten en een geliefd gespreksonderwerp tijdens pauzes. Hertman speelt in een band en Kappen schreef een boek over de sixties-band the Shuffles.
Wielrennen is een andere passie van de docenten. Kappen organiseert het Brabants wielercafé, een initiatief dat op het Mondriaan College ontstaan is. “Het wielercafé is een bijeenkomst met liefhebbers, een column en (oud-)wielrenners als Michael Boogerd en Hennie Kuiper die geanimeerd over de sport praten. Het is een activiteit van een collega en mijzelf en Jan is bestuurslid. Eind november vond er één plaats, dus dat onderwerp is hier de laatste tijd veel aan bod gekomen.”
Het gaat over meer dan sport en muziek in de pauze. “Het kan over leerlingen gaan of over maatregelen waar we het wel of niet mee eens zijn”, vertelt Hertman. Dit jaar is bijvoorbeeld maatwerk ingevoerd bij de leerlingondersteuning. “Het idee is prima, wel waren er wat vragen over de wijze van invoering”, zegt hij. Kappen: “Soms heb je het over hoe een leerling zich ontwikkelt of je overlegt wat de beste manier is om iemand aan het werk te krijgen.”
De pauze is vaak hectisch, vindt Hertman. “In stressvolle periodes op school heb je vaak niet echt een rustmoment omdat er veel moet gebeuren. Op een gegeven moment moeten bijvoorbeeld de punten in het systeem ingevoerd zijn, daar ben je dan in de pauze mee bezig.” De inrichting van de personeelskamer bevalt hem goed. “Het is een lichte ruimte, dat is prettig, maar soms is het een beetje rommelig.”
“Licht, groot en modern”, vult Kappen aan. “Alleen de kleuren vind ik persoonlijk niet prettig. Het geel vind ik te hard en het blauw te kil.”
Het Mondriaan College is met zo’n honderd medewerkers een vrij grote school. “Je hebt mensen met wie je meer contact hebt dan met anderen”, merkt Kappen. Je deelt lief en leed met de inner circle, vult Hertman aan. “Er was een collega wiens vrouw kanker heeft, dat komt ook ter sprake.” De personeelskamer vindt hij een belangrijke ruimte omdat je er elkaar ontmoet. “Er is contact over privé- en werkzaken en ruimte om te ontspannen. Het is wat de oude Grieken een agora noemden, een markt voor menselijk verkeer.”

Wil je ook met jouw personeelskamer in het Onderwijsblad? Mail: onderwijsblad@aob.nl

Faciliteiten:
Koffie/thee: De koffie en thee zijn sinds kort fair trade. ***
Catering: Er staat taart van een aantal jarigen. **(*)
Aankleding: Een bont kleurenpalet, met een blauwe vloer en gele en turquoise wanden. ***(*)
Grootte: De helft van de stoelen is vrij, mede dankzij de gescheiden onder- en bovenbouwpauze. ****(*).
Meubilair: Van alles wat, tafels met barkrukken, ronde tafels en luie stoelen. ****
Rustig/druk: 80 tot 85 decibel, vergelijkbaar met een rumoerig kantoor. ***

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.