• blad nr 19
  • 1-12-2012
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

“We hebben in Den Haag de neiging om na elk incident met nieuwe wetten en regels te komen. Als de huidige regels beter worden nageleefd, worden de meeste problemen al voorkomen”
CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog, in nrc.next, 26 november

Directeur Rien Geerts van de Minister Marga Klompé basisschool in de Rotterdamse wijk Ommoord heeft een brief gestuurd naar zes scholen in de buurt. Hierin roept hij op tot begeleiding van het vierjarige jongetje dat vorige week van de nabijgelegen Albert Plesmanschool is gestuurd nadat hij twee klasgenootjes zou hebben betast en toegetakeld. Geerts hoopt dat de nieuwe school nauwlettend in de gaten houdt of de kleuter begeleiding krijgt. “Het kan niet zo zijn dat je als school zo’n jongetje zonder pardon aanneemt en overgaat tot de orde van de dag.”
AD/De Dordtenaar, 26 november

{getal}
7
Kaatsheuvel worstelt met een teveel aan basisscholen: zeven scholen op een krimpende bevolking van 16 duizend. In een straal van twee kilometer staan zes schoolgebouwen, het zevende ligt wat verder weg. Bij enkele scholen staan lokalen leeg en zijn er combinatieklassen. “Toegankelijk en kwalitatief goed onderwijs kan niet op zoveel plaatsen tegelijk”, stelt Jac Leijtens van de Stichting Leerrijk!, waaronder de vijf katholieke basisscholen vallen. Een aantal van deze scholen verkeert in de gevarenzone. De Stichting Bravoo heeft daarentegen twee openbare basisscholen die (nog) groeien. Maar ook daar daalt vanaf 2014 het aantal leerlingen.
Brabants Dagblad, 26 november

De Landelijke Studentenvakbond vindt dat hogescholen meer bezig zijn met het verkopen van hun studies dan scholieren eerlijk voor te lichten. Dat concluderen ze op basis van een landelijk onderzoek naar studiefolders van verschillende opleidingen. Volgens de vakbond ontbreekt in de brochures veel informatie. Over het aantal contacturen, de werkgroepsgrootte en het arbeidsperspectief wordt weinig verteld. Hoe hoog uitval en rendement zijn in het eerste jaar, vermeldt geen enkele hogeschool. Ook stelt de bond dat er in brochures nog steeds misleidende informatie te lezen is. Zo beweren enkele hogescholen dat ze fantastische faciliteiten en topdocenten hebben, terwijl dat niet zo blijkt te zijn wanneer je het oordeel van accreditatierapporten of de Nationale Studenten Enquête bekijkt.
Dagblad van het Noorden, 22 november

{citaatje}
‘Het grootste probleem van het onderwijs is de gebrekkige opleiding van veel docenten. Er zijn beroepen die je grotendeels of helemaal in de praktijk kunt leren. De opleiding voor die beroepen moet uiteraard voor een groot deel uit stage bestaan. Het leraarschap is echter niet zo’n beroep.’
Martin Slagter, docent Nederlands, journalistiek en filosofie, in de Volkskrant, 21 november

Rotterdamse peuterleidsters hoeven niet langer alle taalregels uit het hoofd te leren. Na aanhoudend protest vanuit de kinderopvangbranche bindt wethouder Hugo de Jonge in. De leidsters moeten alleen leren goed te luisteren en gesprekken te voeren.
AD/Rotterdams Dagblad, 20 november

{citaatje}
“Als leraar moet je schier onmogelijke dingen doen. Dat mag best wat vaker gezegd.”
Teun Abbenhuis, oud-rector van het Eindhovense St. Joriscollege, in Eindhovens Dagblad, 20 november

Dat leerlingen op reformatorische scholen lage cijfers scoren voor het vak Engels is bekend. Als oorzaak wordt vaak gewezen op het ontbreken van televisie in veel reformatorische gezinnen. Toch is deze conclusie aanvechtbaar. Reformatorische jongeren luisteren te weinig Engelse muziek, meent Rita van den Berg-van Schaik uit Montfoort. Zij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam af als taalwetenschapper op een onderzoek naar de relatie tussen mediagebruik en de beheersing van de Engelse taal bij leerlingen op reformatorische scholen.
Reformatorisch Dagblad, 19 november

De gemeente Nijkerk kan 300.000 euro in de pot voor de algemene reserves deponeren, omdat dat bedrag overbleef na een verbouwing en uitbreiding van de Oranje Nassauschool. Verbouwingen leiden vaak tot enorme overschrijdingen van de budgetten, maar in dit geval was de begroting aan de ruime kant. De oorzaken: de omliggende panden die moesten worden aangekocht, waren door de recessie goedkoper geworden, de bouw verliep vlotter dan vermoed en de post onvoorziene kosten hoefde niet te worden aangesproken. In totaal kostte het project zodoende geen 1,6 maar 1,3 miljoen euro.
AD/Amersfoortse Courant, 19 november

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.