• blad nr 18
  • 17-11-2012
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

School als geheime bruidsschat

In Haarlem is in het geheim een schoolgebouw weggegeven. Het pand was onderdeel van de bruidsschat bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs.

In de gemeenteraad van Haarlem is commotie ontstaan toen ontdekt werd dat er een gebouw weggegeven is, zonder dat de raad daarvan op de hoogte was. Bij de verzelfstandiging van het openbaar voortgezet onderwijs was het gebouw onderdeel van de financiële overdracht, de bruidsschat voor de Dunamare Onderwijsgroep.
De geheime gift kwam aan het licht toen het bestuur van Dunamare het gebouw voor 2,5 miljoen wilde verkopen aan de gemeente. Vreemd, dacht Louise van Zetten, fractievoorzitter van D66, hoe kan iets wat eigendom is van de gemeente nu aan de gemeente verkocht worden? “Iedereen dacht nog dat het gebouw eigendom was van de gemeente. Toen bleek dat het in 2006 is meegegaan met de bruidsschat.”
In een antwoord op vragen van Van Zetten geeft het college toe dat het verzelfstandigen een ‘complex traject’ was dat meerdere jaren in beslag nam. Zelf vindt het college ook dat de bruidsschatregeling niet goed is toegepast. ‘Dit heeft geleid tot misverstanden. Hierover heeft toentertijd geen duidelijke communicatie met de gemeenteraad plaatsgevonden’, schrijft het college in een brief aan de raad.
De hele raad wil nu weten hoe het komt dat het gebouw niet op de balans voorkomt en waarom het ook niet voorkomt op de notariële acte bij de overdracht. Van Zetten: “De regel is dat openbaar en bijzonder onderwijs op een gelijke manier behandeld worden, dat zou hier dan niet gebeurd zijn.” De D66-fractievoorzitter wil ook weten wat de opdracht aan de accountant van Ernst & Young indertijd is geweest. Onderzoek moet uitwijzen wat er nog meer verborgen zit achter deze overdracht.

Meer over de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs zie pagina 26 en verder

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.