- blad nr 18
- 17-11-2012
- auteur L. Douma
- Redactioneel
Elektronische leeromgeving gehackt
Vlak voor de herfstvakantie ontvingen leerlingen en medewerkers van de Amsterdamse school voor havo/vwo kwetsende berichten, onder andere over afkomst en geaardheid. Moodle, de elektronische leeromgeving (elo) waar iedereen op het Pieter Nieuwland mee werkt, bleek gehackt. “Wij hebben vijftig nationaliteiten op onze school. Iedereen mag hier zijn wie hij is. Kom je daar aan, dan kom je aan het hart van de school”, zegt directeur Wil Raeven. De school informeerde ouders en leerlingen, maar deed niet meteen aangifte. “Vanuit de Openbare Bibliotheek van Amsterdam zijn er met de inloggegevens van leerlingen berichten verstuurd. Het was niet uitgesloten dat een leerling erachter zat. Omdat wij een veertienjarige niet voor de rest van zijn leven wilden opzadelen met een strafblad, hebben wij de dader of daders eerst de gelegenheid gegeven zich te melden. Toen dat na een paar dagen nog niet was gebeurd, hebben we aangifte gedaan van hacken, en van discriminatie.”
De politie is nu met de zaak bezig, de dader is nog niet gepakt. Ook Facebook-accounts van leerlingen werden gehackt. Leerlingen die niet meer bij hun eigen gegevens konden komen, zagen wel berichten uit hun naam op Facebook verschijnen. Raeven: “De les is: gebruik niet dezelfde inloggegevens voor verschillende doeleinden. En stel wachtwoorden samen met letters, cijfers én tekens. Ook moet je je wachtwoord eigenlijk wel eens per maand veranderen.”
Omdat het administratieve systeem en de elo op de school gescheiden zijn, zijn leerlinggegevens en cijfers nooit toegankelijk geweest voor de hackers. Daarmee kan dus geen fraude gepleegd zijn.
Op het Pieter Nieuwland worden binnen het mentoraatprogramma al lessen mediawijsheid gegeven. De aandacht voor het onderwerp is na dit voorval verscherpt. Instructies voor het gebruik van de elo zijn aangescherpt en besproken in het team. Ze worden 27 november in de ouderraad besproken. “Van ouders vragen we er beter op te letten dat hun kinderen hun wachtwoorden niet voor dezelfde doeleinden gebruiken en regelmatig aanpassen. Wij kunnen dit niet alleen.”
De software in de eigen mediatheek is inmiddels gecontroleerd op programma’s waarmee wachtwoorden makkelijk te achterhalen zijn. Die zijn niet gevonden. De elo is weer toegankelijk voor alle leerlingen en medewerkers.