• blad nr 18
  • 17-11-2012
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Inholland haalt nog geen tweeduizend euro terug

Hogeschool Inholland heeft uitgezocht wat er te verhalen valt op voormalige bestuurders en toezichthouders aan bovenmatige beloningen en arbeidsvoorwaardelijke extra’s uit het verleden. De uitkomst: een bedrag van zegge en schrijve 1.819 euro.

Anderhalf jaar geleden kwam de Onderwijsinspectie met een hard rapport over Inholland, waarin onder meer 3,6 ton aan beloningen, pensioenaanvullingen en andere arbeidsvoorwaardelijke extra’s in de periode 2006-2010 als ondoelmatig werd gestempeld. Daarnaast was de hogeschool onder de noemer ‘onzorgvuldige bedrijfsvoering’ tonnen misgelopen aan kortingen op contracten voor organisatie-adviesdiensten.
Inholland kreeg een terugvordering aan de broek van voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra, en onderzocht of voormalige bestuurders en toezichthouders aansprakelijk gesteld konden worden. Maar die kans is bijzonder klein omdat alle bovenmatige vergoedingen zijn vastgelegd in arbeidscontracten of vaststellingsovereenkomsten, luidt de conclusie. De toenmalige raad van toezicht laten opdraaien, zit er ook niet in, omdat ‘in rechte niet kan worden staande gehouden dat enige toezichthouder heeft blijk gegeven van een onbehoorlijke taakvervulling’.
Uit het onderzoek kwam wel naar voren dat Inholland nog 1.819 euro tegoed had van voormalig voorzitter Jos Elbers, destijds de best betaalde bestuurder in het hbo. Die bleef na zijn terugtreden in 2007 nog jaren verbonden aan de hogeschool, en blijkt een bedrag van bijna 18 duizend euro aan neveninkomsten niet te hebben opgegeven. Omdat hij daarnaast ook een bedrag te veel had afgedragen, blijft er onder de streep een kleine tweeduizend euro over. ‘De voormalig voorzitter is bereid dit bedrag alsnog aan Inholland af te dragen’, aldus Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.
Inholland berichtte het ministerie van Onderwijs afgelopen oktober over de uitkomsten van het onderzoek. ‘Uitermate teleurstellend’, noemde Zijlstra die.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.