• blad nr 10
  • 26-5-2012
  • auteur A. van Voorthuijsen 
  • Redactioneel

Dat is natuurlijk uniek, Máxima op je school  

Hoog bezoek

Toen de directeur ’s ochtends ineens een pak aanhad in plaats van de gebruikelijke spijkerbroek, was duidelijk dat er iets ging gebeuren. Vervolgens kwamen er dranghekken, mannen met oortjes en… hoog bezoek!

Dat Máxima 17 januari op werkbezoek zou komen, mocht absoluut niet bekend worden, kreeg Ina Reijling, directeur van de Josephschool in Heerhugowaard, te horen. “Het werd pas een paar weken van tevoren door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Als zoiets eerder uitlekt, bestaat de mogelijkheid dat het niet doorgaat.”
Toen ze werd benaderd of prinses Máxima als beschermvrouwe van het Oranjefonds op werkbezoek mocht komen om het muziekproject ‘Klasse’ te zien, twijfelde ze geen moment, zegt Reijling. “Dat is natuurlijk uniek, Máxima op je school. Maar ik wilde wel weten wat het allemaal met zich mee zou brengen.” Heel wat, bleek al snel. “Het bezoek duurde een uur, maar je hebt er veel werk aan.” Er kwam een werkgroep langs om het programma door te nemen en een gedetailleerd draaiboek te maken: was er koffie, met wie zou Máxima praten, waar moest de pers staan, wie mocht haar een hand geven. Reijling: “Alles ligt vast. Daar stond ik wel van te kijken, maar ik vind het ook wel mooi: een protocol geeft duidelijkheid.” In de werkgroep zat ook de persoonlijk adviseur van Máxima. De beveiliging inspecteerde de school. “Het protocol schrijft van alles voor bij een werkbezoek. De vlag mag niet uit, geen spandoeken, er mogen geen bloemen worden aangeboden, de kinderen mochten niet allemaal in het oranje komen, binnen mochten geen foto’s worden gemaakt, ook niet met mobieltjes. Bij haar aankomst mochten we niet allemaal buiten staan. Alleen bij het weggaan hebben we kunnen regelen dat alle kinderen haar mochten uitzwaaien. Het mag bij een werkbezoek eigenlijk niet echt een feestje worden.”
Op 17 januari stond de beveiliging al vroeg op de stoep. “Ze nemen geen enkel risico. Kijken in de prullenbakken, achter schilderijen, gaan met spiegeltjes onder de kasten door, daar stond ik van te kijken.” De dag was ‘een hoogtepunt’ in haar carrière, zegt de directeur. “Het was super. Iedereen vond het leuk, prinses Máxima is erg goed gezelschap, het was voor ons toch echt een feestje.” Ze vond het jammer dat ze als school geen boeketje aan mochten bieden, zegt Reijling. “Maar bij het afscheid stonden we allemaal buiten bij de dranghekken en overhandigde een buurtbewoonster haar toch spontaan bloemen, dat was leuk.”

Zaken doen
Op de Joop Westerweelschool in Amsterdam hebben ze Máxima ook al eens ‘gehad’, zegt directeur Dick Haanraadts. En Wim Kok. En Ahmed Marcouch. En minister Marja van Bijsterveldt, oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en Ruud Gullit. “Gullit stond een keer op het plein hier met presentatrice Quinty Trustfull en een camera, want hier had hij leren voetballen. Dan stap ik even op hem af, geef een handje en houd de kinderen even uit de buurt zodat ze de opnames af kunnen maken. Na afloop deelde hij handtekeningen uit, dat vindt iedereen hartstikke leuk. Het is toch een bijzonder moment en een mooie herinnering.”
Haanraadts: “Ik probeer dan ook wel ‘zaken te doen’. Dan vraag ik: Mogen we je een keer bellen als het zo uitkomt, en dat vond hij prima.” De Westerweelschool is, omschrijft de directeur, “een school met 95 procent Amsterdamse kinderen die een vader en moeder hebben die uit Turkije of Marokko komen”. Haanraadts: “Wij schuwen de publiciteit niet. We hebben een schitterend gebouw, dat scheelt, en we zoeken het wel een beetje op, in de onderwijswereld zijn we een begrip. Die bekendheid kan geen kwaad. Je kringetje wordt groter, deuren gaan soms net iets makkelijker open en dan hoor je soms sneller iets. Zo van: heb je dat en dat potje al eens geprobeerd? Dan ga ik daar achteraan en soms levert dat wat extra middelen en mogelijkheden op.”
Draaiende camera’s, artikelen in de krant: “Er wordt over je school gesproken, ik zie het als reclame. Als je bijvoorbeeld vrijwilligers nodig hebt, dan scheelt het toch als ze je naam al kennen.”
Prinses Máxima kwam in 2010 langs in het kader van de VoorleesExpress. Het bezoek was tot het eind strikt geheim gehouden voor personeel, ouders en kinderen. Haanraadts: “Maar toen ik ’s ochtends in pak op school verscheen was het wel: hé, wat gaat hier gebeuren?” Een paar kinderen mochten met de prinses praten. “Dat hebben we ‘s ochtends voorbereid zodat ze niet met hun mond vol tanden zouden staan.”
‘Ze’ weten zijn school te vinden, merkt Dick Haanraadts. “Laatst belde de Onderwijsinspectie, er zou een rapport worden gepresenteerd, met de minister erbij, of dat bij ons mocht.” Hij vindt het best, zegt de directeur, “als ik niet te veel extra toestanden heb, waarom niet? Er zou behoorlijk veel pers bij aanwezig zijn, en ik kreeg tien minuten om iets over de school te vertellen, prima.” Een dag tevoren kwam er een telefoontje: het embargo was geschonden, het rapport was uitgelekt en alle kranten gingen al publiceren, dus de pers was niet meer geïnteresseerd in de presentatie op school. Haanraadts: “Maar de minister, de inspecteurs en de secretaris-generaal wilden het wel door laten gaan. Dus toen hebben we ze vijf kwartier in school gehad, hartstikke leuk. Ik heb verteld over de vrijwilligers die we hebben bij het voorlezen omdat veel van onze ouders met een taalachterstand kampen, over de vreedzame school, van alles. De schoolkrant was erbij, de raad van toezicht, de algemeen directeur - ik heb toch onze eigen school weer even tentoongesteld.”

Absoluut hoogtepunt
Corine Cornelisse werkte in Leeuwarden op de afdeling marketing & communicatie van de NHL toen de nieuwbouw in mei 2010 met een feestweek in gebruik werd genomen. Het bezoek van prinses Máxima op 27 mei was het absolute hoogtepunt, zegt Cornelisse. “We wilden een grootse opening, een duidelijk moment in een week met veel activiteiten en spektakel. Toen we het hadden over wie het gebouw officieel zou moeten openen kwamen we meteen op haar.” Cornelisse: “In 1936 heeft prinses Juliana de hogere technische school hier geopend, en in 1974 was het prinses Beatrix. Die traditie wilden we voorzetten: weer een prinses. Bovendien past Máxima bij onze studenten. Om te zeggen dat ze zich aan haar kunnen spiegelen gaat misschien wat te ver, maar deze generatie vindt haar gewoon erg leuk, ze is wel wat ouder dan de studenten, maar erg populair en aansprekend.” Samen met gemeente en provincie werd het verzoek ongeveer een half jaar eerder schriftelijk gedaan (“gewoon een nette brief”) en al snel kwam er positief bericht van het hof. “In overleg met hen is de datum vastgesteld.” Ze heeft echt staan te juichen toen de toezegging binnenkwam, zegt Cornelisse. Na een paar weken kwam er een werkgroep met hofdame, adjudant, beveiligingsmensen, politie, gemeente om met de hogeschool te overleggen en nadere afspraken te maken. Cornelisse: “Ik had verwacht dat er een enorm boek met regeltjes op tafel zou komen, maar dat was helemaal niet zo. Hun uitgangspunt was: het is júllie feestje. Het was heel relaxed, wij mochten zeggen wat we wilden en dan keken zij of het kon.”
De NHL maakte een draaiboek “en daar hoefde weinig aan te worden veranderd. We hoopten dat ze zou blijven lunchen, maar dat lukte niet. Verder kan er heel veel, is mijn indruk. Als ze zien dat je het goed voorbereidt en onder controle hebt.”
Hoe moest iedereen Máxima aanspreken volgens het protocol, wilde de afdeling marketing & communicatie graag weten. “Toen werd er meteen gezegd: Maak je daar maar niet druk over, dat doet er niet zo toe. Fijn, want dat heb je natuurlijk ook nauwelijks in de hand met zo’n grote groep. Het was allemaal veel relaxter dan ik had ingeschat. Maar we hebben natuurlijk wel even een extra schoonmaakploeg door het gebouw gestuurd voor ze kwam.”
Máxima kreeg een rondleiding door het gebouw van drie studenten en met een mail aan alle medewerkers en studenten werd het gebouw officieel geopend. “Het was een enorme happening”, kijkt Cornelisse terug. “We hebben een prachtige hal, die stond helemaal vol. Toen ze met de auto aankwam, hoorde je het binnen echt zoemen… Ze heeft zo’n charisma. Ze is echt een topper, die ‘magie van Máxima’, die bestaat echt. Iedereen stond er echt met een enorme grijns, van oor tot oor. Dat zij er was gaf extra cachet. Iedereen van de NHL was er op die dag want ze wilden haar allemaal zien. Daardoor héb je ook echt iets met z’n allen.”

{kadertje}

Hoe krijg je Máxima?

De leden van het Koninklijk Huis zijn populair, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst, dus er moet in elk geval een bijzondere aanleiding zijn voor enige kans op succes. Uitnodigingen voor een bezoek of een evenement kunnen worden gericht worden aan het betreffende lid van het Koninklijk Huis. Er zijn geen bijzondere randvoorwaarden, elke uitnodiging wordt afzonderlijk beoordeeld. Bij de keuze van bezoeken en evenementen kijkt de RVD wel naar spreiding over sectoren en regio’s. Een uitnodiging dient tijdig, dat wil zeggen minstens een half jaar van tevoren, te worden verstuurd. Voor adresgegevens zie www.koninklijkhuis.nl

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.