• blad nr 10
  • 26-5-2012
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Nederlands onderwijs levert niet zoveel op

Het Nederlandse vervolgonderwijs levert niet zoveel op. Dat blijkt uit een Duitse studie naar de financiële onderwijsopbrengst in twaalf Europese landen. In Nederland voegt elk jaar aan vervolgonderwijs 3,7 procent toe aan het toekomstige inkomen. Gemiddeld is dit in de twaalf landen 6,1 procent.

Het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung onderzocht de financiële opbrengst van vervolgonderwijs in twaalf West-Europese landen. Rekening houdend met de kosten van vervolgonderwijs, voegt elk jaar van dit type onderwijs gemiddeld 6,1 procent toe aan het toekomstige inkomen. Vooral in Portugal (8,8 procent), Luxemburg (8,7 procent) en Spanje (7,2 procent) is de opbrengst van langer leren hoog. Het laagst is de opbrengst in Nederland (3,7 procent) en Zweden (4 procent).
Over het algemeen levert vervolgonderwijs voor vrouwen (6,3 procent) meer op dan voor mannen (5,9 procent). Dit komt volgens de onderzoekers doordat vrouwen die geen vervolgonderwijs hebben genoten, eerder geneigd zijn slecht betaalde baantjes op zich te nemen. Omdat zij in veel gevallen thuis meer taken hebben, doen ze ook minder werk in ploegendienst of ’s avonds, wat vaak extra inkomen oplevert.
In Nederland is de situatie anders: de onderwijsopbrengst is voor mannen 4,6 procent en voor vrouwen slechts 2,7 procent. Nederlandse vrouwen werken veel meer parttime en maken daarom minder carrière. Ook in Zweden hebben mannen (5,2 procent) meer baat bij vervolgonderwijs dan vrouwen (2,8 procent). Hier zou dit komen doordat veel Zweedse vrouwen in de publieke sector werken waar de lonen lager liggen.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.