• blad nr 10
  • 26-5-2012
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Koopkracht onderwijspersoneel onder druk door akkoord

Onderwijspersoneel gaat er met het Kunduz-akkoord fors op achteruit in koopkracht. Alleen al met de nullijn leveren leraren vaak 1 tot 3 procent in, zo blijkt uit een doorrekening van het Nibud voor de AOb.

De afgelopen jaren is de koopkracht van onderwijspersoneel verder gedaald dan verwacht. De prijzen stegen harder en de pensioenpremies gingen omhoog. Hierdoor schoten leraren en oop’ers ten minste 2 procent in de min. Dat blijkt uit berekeningen die het Nibud maakte voor de AOb. Het Nibud rekende ook door wat het betekent als de nullijn nog een jaar wordt voortgezet. Opnieuw leveren leraren en oop’ers dan veertig tot ruim 120 euro per maand in.
De AOb is weliswaar blij met het schrappen van de bezuinigingen op passend onderwijs, maar vindt de voortdurende aanslag op de onderwijssalarissen schandalig. “Als land hebben we een collectief probleem en dat wordt opgevangen door één groep: de leraren”, zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. Wanneer overheid en markt een loonstop zouden kennen werd de pijn tenminste gelijk verdeeld, maar daar is niet voor kozen. “De actiebereidheid tegen deze salarisingreep groeit.”
De doorrekening van het Nibud ging alleen uit van een nullijn, omdat die in het Catshuisakkoord van de inmiddels gevallen coalitie voor zou komen. Nog geen rekening is gehouden met maatregelen zoals de btw-verhoging van 19 naar 21 procent of de hogere eigen bijdrage in de zorg die van 220 naar 350 euro gaat. Ook het belasten van woon-werkverkeer en de hogere accijnzen op sigaretten en alcohol hebben negatieve gevolgen voor de koopkracht.
Daarnaast haalt het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een streep door het pensioenakkoord. Door de aow-leeftijd vanaf volgend jaar stapsgewijs met een of meer maanden te verhogen ontstaan allerlei invoeringsproblemen en dreigen mensen zelfs tijdelijk geen inkomen te hebben. Alle FNV-bonden hebben al woest gereageerd op deze plannen. Datzelfde geldt voor aanpassingen van het ontslagrecht. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: “De aandacht van deze vijf partijen is blind gefocust op de korte termijn bezuinigingen. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien.”

Zie pagina 12 en 13 voor een uitgebreid artikel over de koopkrachtplaatjes van het Nibud.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.