• blad nr 10
  • 26-5-2012
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Geen bonus 100% maar banen 100%

‘Het allitereert leuk, maar dat kun je toch niet tegenover elkaar zetten’, bromde staatssecretaris Halbe Zijlstra vorig jaar september in een interview met het Onderwijsblad toen de actie Geen bonus maar banen net van start was gegaan. ‘De bezuinigingen op passend onderwijs hebben toch niets met prestatiebeloning te maken?’
De afgelopen weken kwamen er bij scholen leuke brieven op de deurmat van de minister en de staatssecretaris. Nee, u hoeft geen mensen te ontslaan. Echt niet. Invoering passend onderwijs een jaar uitgesteld, de bezuinigingen volledig geschrapt. En ja, luidde de volgende brief, we stoppen per direct met prestatiebeloning. Want er zijn nauwelijks aanmeldingen. Mogen we noteren Geen bonus, 100% succes maar banen, ook 100% succes.
Omdat de webmaster in een vrolijke bui was, zette hij bij het laatste bericht een plaatje van een knallende champagnefles. We zijn namelijk best een klein beetje trots op het eindresultaat van de langdurige campagne die wij samen met u allemaal hebben gevoerd. We hebben wel eens getwijfeld, maar toch steeds doorgezet.
Zo was het heel vermakelijk om bij de start van de experimenten met prestatiebeloning voor het ministerie totaal onverwacht met een klein clubje AOb’ers ter plekke het tegengeluid te laten horen. Hebben we ontzettende lol gehad met het bedenken van de televisiespot. Vonden we het onthutsend dat het ministerie verzweeg wat de gevolgen waren van de bezuinigingen en konden we na een dag rekenen een realistisch beeld neerzetten van de omvang van het massaontslag. En was het uiteindelijk als hoogtepunt ontroerend om een bomvolle Arena het stakingslied te horen zingen. Want alleen samen, krijg je meer voor elkaar.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.