• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur A. Jonkman 
  • Column

 

Uitkomst

for•mu•le de; v(m) -s
1 in letters of cijfers uitgedrukte waarde
2 geijkte uitdrukking bij bepaalde handelingen

Bron: www.vandale.nl


Van collega’s van andere secties hoor ik dat zij de eerste alinea van mijn column altijd overslaan. Ze ‘snappen de wiskunde toch niet’. Als je vak en je hobby het uitleggen van wiskunde is, komt dat natuurlijk hard aan. Daarom ben ik deze keer begonnen met iets herkenbaars voor de alfa’s.

En dit is voor de beelddenkers:


Bij bovenstaand plaatje zou de formule S = 1,5v + 1 kunnen horen, waarmee je S (voor de Nederlandse schoenmaat) kunt berekenen als je v (voor de voetlengte in cm) weet. Opdracht: bereken S als v = 25. Óf: mijn voet is 25 cm lang, welke schoenmaat heb ik? Als mijn uitleg is gelukt, hoor ik de uitkomst graag in de wandelgangen.

Er is geen formule voor succes. Een cliché, ik weet het. Alleen al omdat succes lastig te definiëren is. Mijn oudste dochter kreeg van de basisschool een vmbo-t-advies en deed zeven jaar later vwo-eindexamen. Mijn tweede kind, een zoon, kreeg een gymnasiumadvies en zit nu, zes jaar later, in 5-havo. Over mijn jongste kan ik nog geen uitspraken doen. Wie heeft er meer succes? Geen idee. Of dit de beste eerste stap was voor de rest van hun leven weten zij pas over zestig jaar.
Toch willen veel ouders in mijn regio het liefst dat hun kinderen een vwo-diploma halen. Ik snap dat wel. Laten we eerlijk zijn: het heeft de hoogste status en je kunt daarna kiezen uit de meeste vervolgopleidingen. Ouders met een universitair opleidingsniveau kun je niet wijsmaken dat een prachtschool in een krachtwijk echt ook heel prima is. En eerlijk gezegd wil ik ze dat ook niet wijsmaken. Ik ben tegen het afremmen van ambitie. Maar ik ben voor het duidelijk maken wat zij van ons docenten kunnen verwachten bij het verwezenlijken van die vwo-droom. In ons huidige – niet perfecte, maar wel voor iedereen toegankelijke - systeem van dertig leerlingen in een klas geeft een goede werkhouding meer garantie voor de gewenste uitkomst dan intelligentie. Ik vind dat erg, maar heb er helaas geen oplossing voor. Wij doen elke dag ons uiterste best om er bij leerlingen in vijftig minuten kwalitatief hoogwaardige kennis en vaardigheden in te stoppen, maar wat er uitkomt is zo verschillend dat het mij bijna dagelijks verbaast.

a.jonkman@sanctamaria.nl

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.