• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur . Overige 
  • Juridische rubriek

 

Een leraar is ook maar een mens

Er was een tijd dat leraren met draconische maatregelen de orde handhaafden. De schrijver van dit stukje werd in de jaren vijftig en zestig (mede) opgevoed door de Fraters van Tilburg. Die regeerden met harde hand. Er werd geslagen. En niet alleen met de hand maar met allerlei materialen: de stok, het rietje, de liniaal of de borstel. De fraters beschikten over een ruim arsenaal. Deze periode is gelukkig voorbij. Zoals ook de houding van ouders veranderd is: die reageerden steevast met ‘je zult het wel verdiend hebben’, als je je bij hen beklaagde. Slaan in het onderwijs is nu een ‘doodzonde’. Het mag niet en het kan niet, een leraar moet zijn handen thuishouden. Iedereen zal het er, al dan niet van harte, over eens zijn: slaan mag niet. Punt.
Maar wat te denken van de volgende situatie? Juf Sandra werkt al jaren in het speciaal onderwijs. Zij is een prima leraar en gezien onder haar collega’s. Nog nooit heeft zij een tik uitgedeeld. Maar dan zit er in haar groep met zeer moeilijke kinderen een jongen die extreem lastig is. In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat hij juf Sandra schopte. Ook medeleerlingen waren hiervan het slachtoffer. Na weer een incident, waarbij een gevaarlijke situatie in de klas was ontstaan, werd de leerling door Sandra en collega de klas ‘uitgeleid’, met het nodige sjor- en tilwerk. Vervolgens spuugt de leerling Sandra vol in het gezicht. En toen ging het mis, want in een reflex geeft Sandra haar leerling een tik.
Natuurlijk fout, helemaal fout. Sandra heeft onmiddellijk spijt van haar reactie. De ouders willen echter bloed zien: de school moet wat doen. Sandra wordt door haar werkgever berispt. Wat vindt u: terecht of niet? De norm is éénregelig: slaan mag niet. Maar toch… Misschien is er ook begrip mogelijk voor deze lerares die onder zeer moeilijke omstandigheden haar werk moet doen. Zij heeft ook niet willens en wetens die tik uitgedeeld: het was een reflex. En inderdaad, ook een leraar is maar een mens.
Na overleg met de werkgever werd de berisping omgezet in een voorwaardelijke berisping. De zaak gaat van tafel als juf Sandra een jaar lang geen leerlingen slaat. Dat gaat haar vast lukken.
Frans Lathouwers, juridische dienst AOb

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.