- blad nr 9
- 12-5-2012
- auteur A. Moerman
- de Vereniging
OR-consulent: vraagbaak van de AOb
In de bve is sinds maart 2011 de Wet op de ondernemingsraden van kracht. Daarmee maakte de MR plaats voor een OR. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben nog gewoon een MR. Het belangrijkste verschil is dat in de MR ook ouders (en leerlingen) een positie hebben. Een OR is een pure personeelsaangelegenheid.
“Wij zijn een bond van onderwijspersoneel, dus in principe juichen we het toe dat er OR'en op scholen zijn. De belangen van ouders en leerlingen kunnen op andere manieren worden gewaarborgd. Behalve dan misschien in het primair onderwijs. Daar is de betrokkenheid van ouders veel directer en blijft een MR misschien wel geschikter”, zegt Ben Hoogenboom, lid van het dagelijks bestuur van de AOb.
Voor de bond is de lancering van het OR-servicepakket een logische stap na het succes van het MR-pakket. Het pakket is een soort van ANWB-lidmaatschap: als er wat is kun je gratis gebruikmaken van de diensten van de bond. Of desnoods, met korting, in medezeggenschap gespecialiseerde advocaten inhuren. Bovendien deelt de bond allerlei kennis met de abonnees van het pakket. Begin april gingen tevens drie regionale OR-consulenten aan het werk.
Een hele toer
“OR-gerelateerde vragen komen rechtstreeks bij ons of worden doorgeleid. Maar we gaan ook bij de OR'en langs en we organiseren platformbijeenkomsten. Ik denk dat wij de OR’en kunnen helpen om beter te functioneren”, zegt Marcel Moekotte, docent Duits aan het Roc van Twente en een van de drie consulenten. De anderen zijn Kitty Ramakers en Patrick Woudstra. Alle drie werken ze twee dagen per week als consulent voor de AOb. “De bond zet stevig in door drie mensen voor twee dagen per week aan het werk te zetten”, meent Moekotte.
Hoogenboom schetst dat het een hele toer was om het OR-pakket te realiseren. Vooral omdat er zo weinig OR'en zijn waarover de kosten uitgesmeerd kunnen worden. “Maar het is gelukt. Voor 195 euro per jaar kan elke OR gebruikmaken van de service. Het kan het zo goedkoop omdat de financiering voor een deel via de cao loopt”, verklaart Hoogenboom.
Moekotte meent dat het hoog tijd werd voor meer ondersteuning van de OR'en. Vorig jaar zijn die met groot enthousiasme begonnen op de roc's. Maar nu de nieuwigheid eraf is, dreigen sleur en het vervallen in details. “Ik zit al meer dan tien jaar in de medezeggenschap en altijd dreigt het gevaar van lange agenda's en een slechts het beleid volgende raad. Terwijl je vanuit de OR of MR altijd ook moet proberen zelf thema's neer te zetten. De agenda niet laten bepalen door het bevoegd gezag, maar zelf initiatieven nemen. Ik denk dat wij heel goed in staat zijn om dat te helpen organiseren. Waarna de OR beter gaat functioneren en beter kan bijdragen aan een gezonde organisatie. Bovendien blijven de leden er dan meer lol in houden.”
Voor meer informatie over de servicepakketten voor OR en MR: www.aob.nl