- blad nr 9
- 12-5-2012
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
Als de brief in de bus ligt
De rddf-plaatsingen of vooraankondigingen van ontslag, waarmee veel mensen nu geconfronteerd worden, hebben altijd te maken met financiële tekorten. Die zijn er door bezuinigingen in het speciaal onderwijs, maar kunnen ook veroorzaakt worden door financieel wanbeleid of door de krimp van scholen. Uit het (meerjaren)formatieplan van het bestuur moet duidelijk worden hoeveel formatie er verdwijnt, welke functies opgeheven worden en of er functies in het risicodragende deel van de formatie terechtkomen. Als de MR het formatieplan goedkeurt, staan de rddf-plaatsingen vast en is er een wettelijke basis.
Als de werkgever ontslagbeleid voert, vindt afvloeiing plaats per categorie. Volgens de cao gaat het om directiefuncties, oop’ers, onderwijzend personeel en personeelsleden die benoemd zijn op projectformatie. De volgorde van afvloeien wordt bepaald door de afvloeiingsregeling die de school hanteert. Een eenpitter moet de op 31 juli 2006 geldende regeling toepassen. Bij een meerpitter geldt dat afvloeiing plaatsvindt op basis van de genoemde vier categorieën en het criterium van 31 juli 2006. Voert een werkgever werkgelegenheidsbeleid, dan moet er overleg gevoerd worden met de bonden over een sociaal plan. Daarin worden de criteria vastgelegd voor ontslag.
Wat kan de AOb doen voor iemand met een rddf-plaatsing?
Als het formatieplan volgens de regels is vastgesteld, kan de AOb dat niet meer ongedaan maken. De juridische afdeling kan wel beoordelen of het plan volgens de regels is vastgesteld.
Wat moet ik doen als ik informatie of bijstand wil van de AOb?
De juridische dienst kan voor u beoordelen of het zinvol is om bezwaar te maken tegen de rddf-plaatsing. Dat moet dan wel snel gebeuren. Er geldt doorgaans een termijn van zes weken waarbinnen u bezwaar kunt maken en/of beroep kunt instellen. In geval van ontslagaanzegging geldt hetzelfde, ook daarvoor geldt een beroepstermijn.
Wat moet ik opsturen voor de beoordeling?
Om de beoordeling snel en adequaat te laten verlopen, moet u opsturen:
1.Uw meest recente acte van benoeming/aanstellingsbesluit
2.Het formatieplan met brief van goedkeuring (G)MR
3.Het besluit tot rddf-plaatsing
4.De afvloeiingsregeling, dan wel als het om een meerpitter gaat het afvloeiingscriterium.
5.De afvloeiingslijst.
6.Uw bezwaren.
Bij ontslag moet u hetzelfde doen, dan moet u vanzelfsprekend het ontslagbesluit meesturen.
Als de AOb denkt dat het zinvol is om bezwaar aan te tekenen, hoort u dat zo snel mogelijk. Zo niet, dan hoort u dat ook.
Op de website van de AOb kunt u al deze punten nog een keer nalopen (www.aob.nl).