• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

De Friese gemeente Littenseradiel zet een nieuwe stap in de strijd tegen te kleine scholen. Het wil de basisscholen gaan opsplitsen in onderbouw- en bovenbouwscholen. Het ene dorp krijgt dan een school met groep 1 tot en met 4, de andere met groep 5 tot en met 8. Zo kan elk dorp zijn school behouden. De gemeente, die uit 29 kernen bestaat, heeft nu negentien basisscholen in zeventien dorpen. Op tien daarvan zitten minder dan vijftig leerlingen. Voor die scholen moet de halvering een oplossing bieden.
De Volkskrant, 4 mei

{op velletje}
De Mbo-raad ziet de rechterlijke uitspraak van woensdag dat illegale mbo-scholieren wel stage mogen lopen als een stap in de goede richting. “We zijn er echter nog lang niet”, aldus een woordvoerster donderdag. “Scholen zaten klem tussen twee wetten. Deze uitspraak is hoopgevend, maar het is te vroeg om te jubelen. Maar laten we eerst afwachten of minister Henk Kamp in beroep gaat en wat de Kamer besluit.”
ANP, 3 mei

Een niemendalletje van een eindexamenstunt is uitgegroeid tot een flinke rel op het Petrus Canisius College in Alkmaar. Leerlingen uit 5-havo trakteerden hun wiskundeleraar vorige week op een striptease. De school is hier niet van gediend en broedt nog op een sanctie voor de organisatoren. De vestigingsdirecteur wil als sanctie een pedagogisch moment organiseren waar iedereen iets van kan leren.
AD/Rotterdams Dagblad, 3 mei

Windesheim Flevoland zoekt veertig nieuwe docenten voor aankomend schooljaar. De hogeschool heeft in vergelijking met vorig jaar veel meer aanmeldingen en per september gaan er ook twee nieuwe opleidingen van start. De school mikt niet alleen op docenten maar ook op professionals en zzp’ers.
Almere Vandaag, 2 mei

{cijfer}
5 miljoen
De VO-raad ziet af van zijn steun voor het noodlijdende schoolbestuur Amarantis. Eerder had de vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs 5 miljoen euro toegezegd om Amarantis te helpen overleven. Maar dat besluit riep zoveel weerstand op onder de leden, dat het bestuur van de VO-raad nu heeft besloten het in te trekken. De aangesloten schoolbesturen vinden het niet de taak van de VO-raad om op te draaien voor wanbeleid van een van de leden. Minister Van Bijsterveldt gaf in een brief aan de Tweede Kamer al aan bij te springen als de steun van de VO-raad zou wegvallen.
Trouw, 2 mei

De FNV begint in juni met een eigen bond voor jongeren. Volgens beoogd voorzitter Dennis Wiersma, nu nog voorzitter van het jongerennetwerk FNV Jong, is zo’n bond enerzijds nodig om beter voor de belangen van jongeren te kunnen opkomen en anderzijds om meer jonge mensen te interesseren voor het werk van de bond.
De Telegraaf, 1 mei

De hogeschool Windesheim in Zwolle heeft ruim twintig topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de non-profitsector ingehuurd om het onderwijs te verbeteren. Daarmee wil Windesheim onderzoek, onderwijs en ondernemen nauwer met elkaar verbinden. Windesheim is hiermee de eerste hbo-instelling in Nederland die ceo’s, directeuren, managers en professoren aanstelt als fellows of entrepreneurs in residence. Binnen het onderwijs verzorgen ze gastcolleges en begeleiden ze studenten vanuit hun eigen beroepspraktijk. Verder zullen ze kennis overdragen aan docenten en anderen die aan Windesheim zijn verbonden.
Algemeen Dagblad, 27 april

{op velletje}
Het aantal Amsterdamse kinderen dat in het buitenland op school zit, is drastisch verminderd na aanscherping van de leerplicht.
Dit blijkt uit cijfers die wethouder Lodewijk Asscher naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In 2009 kwam aan het licht dat honderden, veelal islamitische kinderen in het buitenland onderwijs volgen. Vooral in Ghana, Marokko, Turkije, Suriname en Egypte. Vaak werden zij door hun ouders naar hun land van herkomst gestuurd, waar ze bij familie verbleven. Ze bleven ingeschreven als ingezetene van Amsterdam, wat recht geeft op voorzieningen als kinderbijslag. Toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma noemde dit ongewenst.
Amsterdam ging over op een 'ontmoedigingsbeleid' voor ouders die voor een tweede achtereenvolgend jaar vrijstelling vragen omdat hun kind in het buitenland onderwijs krijgt. Dan geldt hun kind niet langer als inwoner van Nederland en vervalt de kinderbijslag. De effecten zijn zichtbaar in de cijfers: in 2009/2010 kregen 1168 Amsterdamse kinderen vrijstelling om in het buitenland naar school te gaan. Dit schooljaar zijn dat er 450.
Het Parool, 5 mei

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.