• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Voortijdig einde dreigt voor prestatiebeloning

Een politieke meerderheid zet een dikke streep door de bezuinigingen op passend onderwijs. Het moet raar lopen, wil de evenzeer omstreden proef met prestatiebeloning niet ook een voortijdig einde krijgen.

Puntje 16 uit de lijst maatregelen voor 2013 en verder, die CDA, VVD en PVV na zeven weken in het Catshuis op papier hadden staan: schrappen prestatiebeloning. Die besparing stond tegenover de geschrapte bezuiniging op passend onderwijs.
Een bewijs dat de VVD bereid was verregaande concessies te doen voor het totaalpakket, twitterde het liberale Tweede Kamerlid Ton Elias, die de experimenten met prestatiebeloning steeds te vuur en te zwaard verdedigde. Maar zoals bekend: de PVV stapte uit de samenwerking en het Catshuisakkoord verdween in de prullenbak.
Dat wil zeggen: een deel van de plannen vond zijn weg naar de nieuwe bezuinigingsdeal die VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie vervolgens in twee dagen tijd in elkaar timmerden. Alleen: daarin staat geen woord over de experimenten met prestatiebeloning. Onderwijs komt er überhaupt zo weinig in voor dat er niet eens een eigen paragraafje voor is ingeruimd. Tegelijkertijd moeten verschillende onderdelen nog worden uitgewerkt, van een extraatje van 75 miljoen tot een efficiencykorting op zorg en onderwijs.
Intussen liggen de veertig onderzoeksvoorstellen die voor de eerste subsidieronde werden opgestuurd bij een wetenschappelijke begeleidingscommissie. Die is ingesteld om het kaf van het koren te scheiden en te beoordelen welke schoolbesturen in september zouden mogen beginnen. Technisch gezien vallen de uitgaven voor dit lopende boekjaar 2012 onder de vorig jaar goedgekeurde begroting, en dus buiten het wandelgangenakkoord. Het zou dus ook nog op een compromis uit kunnen komen, een eenmalige serie proeven en that’s it. Mits ze tenminste worden goedgekeurd.
Hardop wilde of kon bij het afronden van dit nummer niemand nog een scenario bevestigen. De woordvoerder van het CAOP, dat het experimentenprogramma uitvoert voor het ministerie van OCW, verwijst door naar het ministerie. En de woordvoerder van het ministerie van Onderwijs meldt “nog geen uitsluitsel te kunnen geven”.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.