• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Hogescholen lappen eigen bestuurscode aan de laars

De naleving van de code goed bestuur in het hbo ‘kan en moet beter’, constateert een onderzoekscommissie zes jaar nadat hogescholen de code zelf hebben ingevoerd. Slechts 18 van de 38 hbo-instellingen komen alle afspraken na.

In de code goed bestuur, ook bekend als de governance code, staat hoe bestuur en toezicht eruit moeten zien en welke informatie bestuurders en toezichthouders aan de buitenwereld moeten verstrekken via website en jaarverslag.
Meest kritisch stemt de commissie de verstrekte informatie over de raden van toezicht, regelingen die ontbreken op de website (zoals de klokkenluidersregeling) en inzicht in het gevoerde beloningsbeleid voor bestuurders. Vijf hogescholen voldoen op zeker tien onderdelen niet aan de code.
De code wordt niet door het hele hbo gedeeld en gedragen, stelt de commissie. Een ‘gedeeld normen- en waardenkader’ ontbreekt, sommige bestuurders en toezichthouders hebben de neiging ‘om afstand te nemen van de code als zou deze niet ook “hun” code zijn’. Voor de afspraken geldt een vrijwillig ‘pas toe of leg uit’-regime, sancties zijn er niet aan verbonden. Een van de aanbevelingen luidt dan ook om de code ‘van tanden te voorzien’. Op een aantal andere punten vindt de commissie dat de afspraken verduidelijkt of aangescherpt moeten worden.
Het rapport is bijna anderhalf jaar onderweg geweest. In december 2010 werd de commissie onder leiding van Cor van Montfort, bijzonder hoogleraar aan Universiteit van Tilburg, ingesteld in opdracht van de Hbo-raad.
De Hbo-raad onderschrijft in een reactie de conclusies en aanbevelingen. Een vernieuwde versie zou komend najaar tijdens de algemene vergadering vastgesteld moeten worden.

Onlangs zag ook een onderzoek naar het functioneren van toezichthouders in het onderwijs het licht. Meer daarover in het interview met Rienk Goodijk op pagina 12 en 13.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.