• blad nr 9
  • 12-5-2012
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Goed nieuws over passend onderwijs, maar veel blijft onzeker


Het schrappen van de bezuiniging op het passend onderwijs heeft voor opluchting gezorgd. Toch zijn alle ontslagen nog niet direct ingetrokken.



“Het wachten is op een brief van het ministerie hoe het nu verder gaat. Ik hoop wel dat die er echt in mei komt”, zegt Leendert de Boom. De directeur van Renn4, de noordelijke organisatie voor speciaal onderwijs, is natuurlijk heel blij dat de bezuiniging van de baan is. Toch kan hij de honderd brieven die hij de afgelopen weken verstuurde met een vooraankondiging van ontslag, niet direct ongedaan maken. Er is nog teveel onzeker.

Het mislukken van het Catshuisberaad en het daarop volgende akkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks zorgden voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant is er blijdschap omdat de bezuiniging van 300 miljoen, waar 50.000 mensen in de Arena tegen protesteerden, wordt geschrapt. Aan de andere kant teleurstelling vanwege de nullijn die opnieuw wordt ingevoerd voor ambtenaren. Naast de loonmatiging wordt er 75 miljoen uitgetrokken om de kwaliteit van schoolleiders en leraren te verbeteren. Bij de ‘overige maatregelen’ is er een passage over vergroting van de efficiency opgenomen voor onderwijs en zorg, die 875 miljoen moet opbrengen.

AOb–voorzitter Walter Dresscher laat in een brief aan de leden weten dat er snel een einde moet komen aan de chaos die door het beleid van het demissionaire kabinet is ontstaan. De geplande actie op 5 juni gaat niet door. De AOb wil dat de Wet op het passend onderwijs controversieel wordt verklaard, net als veel andere onderwijswetten die nog behandeld moeten worden. Demissionair minister Van Bijsterveldt liet op 4 mei weten overleg te willen met de Eerste Kamer, omdat ze passend onderwijs toch graag wil behandelen.

Veel van de honderden medewerkers in het speciaal onderwijs, die juist in de afgelopen weken een ontslagaanzegging kregen, weten niet waar ze aan toe zijn. Sommige besturen, zoals het INOS in Breda (31 scholen basis- en speciaal onderwijs, zeventig ontslagen) maakten direct het ontslag ongedaan. Leendert de Boom van Renn4 weet vrijwel zeker dat de docenten uit het speciaal onderwijs van zijn organisatie kunnen blijven omdat door het intrekken van de bezuinigingen de groepen niet groter hoeven te worden. Maar voor mensen die in dienst zijn van het regionaal expertisecentrum blijft de onduidelijkheid, omdat hun organisatie volgens het wetsvoorstel passend onderwijs wordt opgeheven. Er is wel een overgangsregeling van een jaar, maar daarna is het onzeker of ze in dienst worden genomen door het nieuwe samenwerkingsverband. Of de Eerste Kamer het wetsvoorstel controversieel verklaart was bij het sluiten van dit nummer nog niet duidelijk. Op de website van de AOb kunt u het laatste nieuws lezen (www.aob.nl).    


Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.