- blad nr 20
- 16-12-2011
- auteur L. Douma
- Redactioneel
Leerkrachten failliete school vogelvrij
Begin december kregen ouders en leerkrachten op een besloten bijeenkomst de toekomstplannen voor de failliete school uiteengezet. Jenaplanschool ’t Kockenest uit Kockengen neemt de leerlingen van de Regenboog over. Aangezien ’t Kockenest geen ruimte over heeft, heeft de gemeente toegezegd dat de leerlingen hun eigen gebouw kunnen blijven gebruiken. Omdat het verboden is een failliete instelling zonder meer voort te zetten, durft ’t Kockenest het niet aan leerlingen, pand én docenten over te nemen. Volgens de school zou de schuld van 6 ton van de Regenboog zo op het bordje van ’t Kockenest terecht kunnen komen.
Bovendien heeft het merendeel van de Regenboog-leerkrachten veel dienstjaren. ‘In het geval van reorganisaties, die door de demografische ontwikkeling onvermijdelijk zullen zijn, willen we voorkomen dat we straks de leraren van ’t Kockenest moeten ontslaan, terwijl oudere, door de wet beschermde docenten van de Regenboog wel mogen blijven’, zegt Onno Vos, covoorzitter van ‘t Kockenest hierover in AD/Utrechts Nieuwsblad.
Volgens AOb-rayonbestuurder Nasera Azzouz hoeft dit argument niet op te gaan. “Bij ’t Kockenest werken ze inderdaad volgens het principe last in, first out. Maar het is maar net wat je onder ‘diensttijd’ verstaat. Wanneer je het hebt over diensttijd bij een bestuur heeft personeel van ’t Kockenest niets te vrezen, die school valt namelijk onder een ander bestuur dan de Regenboog.”
Zwak
De AOb buigt zich momenteel over de salarissen van het Regenboog-personeel. Het ministerie had toegezegd de salarissen tot 1 januari te waarborgen. Dat van november heeft het personeel echter nog niet. “Het ministerie zou voor de salarissen geoormerkt geld op een speciale rekening zetten. Het geld is ook overgemaakt, maar wij zijn nu bang dat dat geld misschien op de grote hoop terecht is gekomen.”
Hoewel ’t Kockenest heeft aangegeven het Regenboog-personeel niet over te nemen, hoopt Azzouz toch dat een gedeelte mee kan naar de nieuwe school. “Er is een oudercollectief dat in gesprek is met ’t Kockenest over overname van een deel van het personeel. Zij willen de club bij elkaar houden. Als een deel van de leraren niet meegaat, bestaat er de kans dat ouders hun kinderen misschien op andere scholen inschrijven. En dat wil ’t Kockenest natuurlijk ook niet.” Maar de onderhandelingspositie voor het Regenboog-personeel is zwak, geeft Azzouz toe. “Na een faillissement is personeel vogelvrij. Het is ook de vraag of wij iets kunnen. Omdat de school failliet is, is er ook geen geld voor een sociaal plan. Wij kunnen niet veel meer dan informatie geven over rechtspositie en werkloosheid. We zitten nu dus erg op de nazorg.” Azzouz acht de kans dat ’t Kockenest inderdaad geen personeel overneemt van de Regenboog aanwezig, maar houdt hoop. Vast staat wel dat niet al het personeel mee kan.