• blad nr 20
  • 16-12-2011
  • auteur R. Voorwinden 
  • Redactioneel

 

Wetsvoorstel onderwijstijd slecht voor kwaliteit

Het wetsvoorstel onderwijstijd, dat onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen, pakt leraren enkele vakantiedagen af. De AOb gaat proberen de Eerste Kamer ervan te overtuigen dat dit plan in de prullenmand thuishoort.

“De minister moet met haar handen van de vakantiedagen van docenten afblijven. Dat is en blijft een zaak tussen werkgevers en werknemers, daar heeft de minister niets over te zeggen.” Ray Ramnewash, sectorbestuurder van de AOb, maakt zich bijzonder kwaad over het wetsvoorstel onderwijstijd, dat enkele vakantiedagen van leraren gaat afpakken.
Het wetsvoorstel bepaalt verder dat er in het voortgezet onderwijs 1040 lesuren per jaar moeten worden gedraaid. Het was de bedoeling van minister Van Bijsterveldt om dit aantal tot duizend te beperken. Zo luidde ook het advies van de commissie-Cornielje, en de wens van de leerlingen zelf. Het scholierencomité Laks voerde diverse keren actie tegen de norm van 1040 lesuren, die leidde tot zogenoemde ophokuren: er wordt geen les gegeven, maar je moet wel in het lokaal blijven.
Gedoogpartij PVV wil echter 1040 uur les per jaar, anders zou geen steun aan het voorstel worden verleend. “Het gevolg is dat de minister moest gaan draaien om haar wetsvoorstel te redden”, zegt sectorbestuurder Ramnewash.
Om de 1040 uur te halen moeten de scholen nu vaak veertig uur meer les gaan geven, en daar is extra geld voor nodig. Maar dat geeft de minister er niet bij. AOb-bestuurslid Ton Rolvink vindt dat de coalitie het onderwijs een rotstreek heeft geleverd. “Dit is echt leraartje pesten. Uitbreiding van het aantal lesuren zonder meer leerkrachten te kunnen aannemen leidt tot een nog hogere werkdruk en grote klassen.”
Zonder extra geld kunnen die veertig extra uren alleen worden gehaald door de klassen te vergroten, verwacht ook Ramnewash. “Daardoor stijgt de werkdruk. En dat gaat ten koste van de tijd die een leraar aan individuele leerlingen kan besteden. Zo wordt de kwaliteit van het onderwijs om zeep geholpen. Dit wil echt niemand, behalve blijkbaar de Tweede Kamer.”
De AOb gaat, samen met scholieren en werkgevers, de Eerste Kamer ervan proberen te overtuigen dat dit wetsvoorstel in de prullenmand hoort. Rolvink: “Hier nemen we geen genoegen mee. De wet rammelt aan alle kanten en de 1040-urennorm voor het onderwijs is onwenselijk. Hopelijk ziet de Eerste Kamer dit in als zij gaat stemmen over het voorstel. Kort voor de behandeling van het wetsvoorstel gaan we met onze leden actievoeren. Wij roepen leraren op om ons te steunen in onze acties richting de Eerste Kamer.”
De actiegroep Leraren in actie wil gaan staken tijdens de eerste drie dagen na de kerstvakantie.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.