• blad nr 20
  • 16-12-2011
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Ouders proberen plattelandsscholen te redden

Het voortbestaan van vier openbare plattelandsscholen in Loppersum staat op het spel. Om sluiting te voorkomen, kwam een veertigtal ouders met een plan waarin de scholen behouden kunnen blijven. Het schoolbestuur kondigde echter al het opgaan in samenwerkingsscholen aan, voordat de werkgroep haar plan kon toelichten. De verhoudingen staan op scherp.

Krimp en financiële problemen dwongen de Stichting Marenland - met 28 openbare basisscholen in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum en Ten Boer – plannen te maken voor de toekomst. De stichting kwam met vier scenario’s waarin de plattelandsscholen de Dieftil (Oosterwijtwerd), Abt Emo (Westeremden), de Zandplaat (’t Zandt) en de Wilgenstee (Zeerijp) het veld moesten ruimen. Ouders en leraren schrokken zich rot, hun was niets gevraagd. De onderwijswethouder van Loppersum, Olga Hartman, daagde hen daarop uit met een nieuw plan te komen.
Een veertigtal ouders – onder wie accountants, statistici, demografen en onderwijskundigen – ging serieus met ‘Scenario 5’ aan de slag en kwam in oktober met een gelijknamig, lijvig rapport. Volgens de ouders is er iets mis met de uitgangspunten van de stichtingsplannen. Albert Mulder, woordvoerder van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost: “Volgens het integraal huisvestingsplan van de gemeente is er een krimp van 29 procent te verwachten. De stichting Marenland rekent zelfs op 49 procent. Maar onze specialist verwacht een krimp van slechts 6 procent. Hij kan dat getal ook fundamenteel onderbouwen, iets dat gemeente en stichting niet lukt. Veel jongeren uit Loppersum trekken naar de stad om te studeren. Maar een gedeelte komt weer terug om zich te settelen. Misschien is met deze golfbeweging in het gemeentelijk huisvestingsplan geen rekening gehouden.”
Verder stellen de ouders dat er geen verband bestaat tussen schoolgrootte en onderwijskwaliteit en wijzen zij op het gevaar van een vicieuze cirkel: het weghalen van scholen stimuleert krimp, het behouden van scholen gaat krimp tegen. Ook voor de financiële problemen ziet de werkgroep andere oplossingen. Ze stelt een alternatief organisatiemodel voor met minder overhead dat jaarlijks 150 duizend euro zou besparen.

Buikpijn
In oktober werd ‘Scenario 5’ gepresenteerd. In november zou de werkgroep met de stichting Marenland om tafel. De ouders waren hoogst verbaasd toen zij daags voor die bespreking in de krant lazen dat Marenland de bestaande dorpsscholen wil opdoeken en de openbare scholen wil laten samengaan met christelijke. Wederom werden de ouders en leraren van de dorpsscholen niet gehoord. “De communicatie is slecht. Ook richting GMR, leerkrachten en MR. Leerkrachten houden zich bewust afzijdig van discussies over dit onderwerp omdat ze bang zijn voor reprimandes”, licht Albert Mulder toe. “Er is bij Marenland meer aan de hand. Zo is het verzuimcijfer daar 10 procent, dat is niet normaal.”
Wat er nu met zijn scenario gebeurt, weet hij niet. “Op dit moment zoekt het toezichtorgaan, met daarin de onderwijswethouders, zijn positie uit ten opzichte van Marenland. Ik denk dat onderwijswethouder Hartman inmiddels best buikpijn heeft van dit onderwerp.”

‘Scenario 5’ is te vinden op www.abtemoschoolblijft.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.