- blad nr 20
- 16-12-2011
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
Oude FNV wordt nieuwe vakbeweging
De oude FNV gaat plaatsmaken voor een nieuwe vakbeweging die meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Dat houdt in dat de vakbonden zich hergroeperen in bonden die beter passen bij de moderne arbeidsmarkt. Walter Dresscher, voorzitter van de AOb, is opgelucht dat de dreigende splitsing van de FNV nu voorbij is. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat we niet zijn gaan sleutelen aan de oude structuur, maar dat we helemaal opnieuw beginnen.”
Dit was het advies van Han Noten en Herman Wijffels, die eerst als verkenners met alle voorzitters spraken. De meningsverschillen in de FNV liepen hoog op over het pensioenakkoord. Door de opstelling van Bondgenoten en de AbvaKabo liet Dresscher als eerste voorzitter in oktober weten (Onderwijsblad 15) dat een breuk onafwendbaar was. Nu heeft hij er weer hoop in. “Ik vind het een kunststuk wat er gepresteerd is, want de loopgraven waren wel heel diep. Bondgenoten en AbvaKabo hebben hun plan om als één centrale verder te gaan opgegeven.” Door de nieuwe indeling kan het zo zijn dat onderdelen van de bonden alsnog met elkaar gaan samenwerken. “De bedoeling is dat de nieuwe organisatie van onderop wordt opgebouwd. Je kijkt eerst naar het werk van mensen en dan welke organisatie daarbij past. Dat kan voor beroepsgroepen gelden, maar bijvoorbeeld ook voor zelfstandigen, die hun eigen belangen hebben. Het moet maatwerk worden, waarin mensen zich herkennen. Je hebt beroepsgroepen, zoals schoonmakers, die in alle sectoren werken, die kunnen dan zelf kiezen bij welke bond ze zich willen aansluiten.”
De AOb wordt als duidelijke onderwijsbond vaak als voorbeeld genomen voor de nieuwe structuur. “Ook al omdat onze bond de afgelopen jaren steeds groeide, dat is bij de meeste bonden niet het geval. Ik ben daar ook wel trots op. Je moet als vakbond gezag hebben in het werkgebied waar je actief bent en daar een leidende rol spelen.” Volgens Dresscher gaat het er vooral om dat er niet top-down een nieuw model wordt bedacht omdat dat niet werkt. Van de nieuwe vakbeweging kunnen ook andere organisaties lid worden. Dresscher denkt dan aan verenigingen als Nu ’91 (verpleging) of LIA (Leraren in actie). De komende maanden gaat een commissie onder leiding van Jetta Klijnsma, voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken, nu Kamerlid voor de PvdA, aan het werk om de nieuwe organisatie verder uit te werken. “We zijn nu alleen akkoord gegaan met het plan, in het voorjaar moet een congres de oude FNV opheffen en kunnen de bonden lid worden van de nieuwe centrale.” De huidige FNV-voorzitter, Agnes Jongerius, zal dan opstappen, net als Henk van der Kolk, voorzitter van Bondgenoten.