• blad nr 16
  • 15-10-2011
  • auteur J. van Aken 
  • de personeelskamer

 

Grand café-achtige inrichting


Het onderkomen van de economie- en journalistiekopleidingen van hogeschool Windesheim in Zwolle is door de Bond van Nederlandse Architecten verkozen tot gebouw van het jaar. De verwachtingen van de personeelsruimte in het prijswinnende pand zijn derhalve hooggespannen.Een smalle doorgang leidt naar de personeelsruimte die een weids uitzicht biedt op het atrium dat het gebouw doorklieft. Jamilla ter Steege, international studies officer, zit in de pauze vaak in een van de zitjes die uitkijken op de open ruimte. “Je hebt een mooi overzicht over het gebouw. Het grappige is dat je het soms over een student hebt en hem net aan de andere kant ziet lopen”, lacht ze.

Ter Steege overlegt er regelmatig met haar collega van international studies. “Deze week bespraken we of alles goed geregeld was voor de komst van 41 internationale studenten en of er nog afmeldingen waren.” Een student van een Griekse universiteit reisde niet naar Zwolle. “Nee, dat kwam niet door de financiële crisis. Ze bleek onderwijs te hebben gemist en komt nu later.”

De inrichting van de ruimte is rustgevend door met leer beklede banken in pasteltinten en lampenkappen met modieuze natuurprints. Daarover is nagedacht, blijkt uit de subtiele details waar de international officer op wijst. “De barkrukken passen mooi bij elkaar, ze hebben alle vier net een stofje in een andere tint roze”, ziet ze.

Hoofddocent bedrijfseconomie Ben Veldhuizen denkt dat een leraar maar eenmaal in zijn loopbaan meemaakt dat er zulk mooi, nieuw meubilair in het schoolgebouw komt te staan. “De inrichting is grand café-achtig en dat zorgt voor ontspanning. Het is een cadeau, dat ervaar ik elke dag dat ik hier naar binnen loop”, zegt hij.

Het koffieapparaat is het centrale punt van de ruimte. Soms vormen zich files, maar eigenlijk is het goed dat er geen tweede machine staat. Al wachtende maakt Veldhuizen geregeld met vier, vijf collega’s een praatje, bijvoorbeeld over de valutacrisis. “Eens zijn we het nooit, docenten hebben wel honderd oplossingen”, grinnikt hij.

Aan de centrale tafel leest Rob Bartman, docent small business en retail management, regelmatig een krant bij de koffie. “De personeelsruimte heeft een inspirerende kleurstelling. Alleen de rechterkant is wat kaal”, vindt hij. Er staan alleen een paar besneeuwde boompjes en een eenzame kapstok.

Onlangs besprak hij er met collega’s de aftrap van de minor ondernemend innoveren voor een combinatie van techniek- en communicatiestudenten. “Hoe pakken we dat aan, daar hadden we het over.” Hij wijst op een mand vol bananen, appels en kiwi’s. “Oud-studenten van me zijn een bedrijfje gestart dat twee keer per week vers fruit aanlevert”, vertelt Bartman trots.

De docent toont het personeelsboek dat ook in de ruimte ligt. De zieken staan erin en er zit een rouwkaart in van een collega wiens zoon overleden is. “We voeren daar persoonlijke gesprekken over. Je leert elkaar beter kennen door zo’n ruimte.”Wil jij ook met jouw personeelskamer in het Onderwijsblad? Mail de redactie: onderwijsblad@aob.nlFaciliteiten Windesheim

Koffie/thee: Koffie in vele varianten, warme chocomel en heet water voor thee. ****

Catering: Bananen, mandarijnen, appels, kiwi’s en cup-a-soup. ***(*) {3,5}

Aankleding: Nieuw, smaakvol en fraai. *****

Grootte: Ruim genoeg voor de aanwezige medewerkers. ****

Meubilair: Een bar, een bank, een grote tafel en zitjes met stoelen, voor elk wat wils kortom. *****

Rustig/druk: Geen plek voor contemplatie, wel voor een collegiaal gesprek. ***(*) {3,5}

 


Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.