- blad nr 15
- 1-10-2011
- auteur . Overige
- Juridische rubriek
Therapeutische basis?
Die bevestigt de inhouding. In het tweede ziektejaar mag de werkgever 30 procent van het salaris inhouden vanwege ziekteverlofuren. En formeel is juf Roos nog steeds volledig met ziekteverlof: zij zou haar werk slechts op ‘arbeidstherapeutische basis’ verrichten.
Omdat juf Roos nog steeds twijfels heeft, vraagt ze de AOb om advies. Daar verneemt zij dat het standpunt van de werkgever niet klopt. Want voor werk op arbeidstherapeutische basis moet, volgens het Besluit Ziekte en Arbeidsongeschiktheid primair onderwijs (BZA), aan een aantal eisen worden voldaan. De activiteiten moeten binnen een van tevoren aangegeven periode uitgevoerd worden; de periode mag niet langer dan zes weken zijn; de werkzaamheden moeten deel uitmaken van een opbouwend re-integratietraject. Verder mag het werk geen bestaande functie zijn die in de cao staat omschreven: het moet een gecreëerde functie zijn. Er moet ook te allen tijde begeleiding aanwezig zijn en de persoon in kwestie moet op elk moment weg kunnen gaan.
Welnu, juf Roos werkt al ruim langer dan zes weken in het kader van haar re-integratie. Bovendien voert ze haar eigen werkzaamheden uit als leerkracht. Er is dus geen sprake van arbeid op therapeutische basis: juf Roos dient voor die uren 100 procent salaris te ontvangen. Na een brief van de AOb aan de werkgever bleek dat die niet op de hoogte was van de regeling. De werkgever heeft derhalve de salariskorting teruggedraaid.
Viola Knop, juridische dienst AOb