• blad nr 15
  • 1-10-2011
  • auteur J. van Aken 
  • de personeelskamer

 

Onze schatjes op school

De personeelskamer van het Haagsch Vakcollege is aan het begin van het schooljaar al in herfstsfeer. Op een tafel staan in een rieten mand kunstbladeren in rode en gele tinten.

Het domein van het personeel van het Haagsch Vakcollege is flink groot. De veertien medewerkers kunnen allemaal twee keer zitten. De school, die een doorlopende leerlijn tussen vmbo en mbo biedt, zit ruim in zijn jas doordat het aantal techniekleerlingen daalde.
Verspreid door de personeelsruimte staan zes zitjes en tafels. “Het is een gezellige kamer, met een paar aparte hoeken waar je rustiger zit”, zegt Nelida Voets, lerares Engels. Iedereen gaat die dag echter aan de lange tafel zitten, in het begin van de personeelskamer. “Rond de tafel heb je een huiselijk gevoel”, verklaart ze.
Naast onderwijs komen ook persoonlijke zaken aan de orde. “Dat ik niet zo lang geleden oma ben geworden bijvoorbeeld. Ik heb gister nog opgepast”, zegt ze stralend. “En we hebben het over onze schatjes op school, want dat zijn de leerlingen, hoor. Als je hen correct benadert, zijn ze ook netjes tegen jou.”
Voets gebruikt de ruimte vooral om te lunchen. “In mijn eigen lokaal staat ook een computer, dat werkt prettiger. Ook nakijken doe ik het liefst daar, dan heb je al je materialen bij de hand.”
Ze mist niet veel in de kamer. “Je hebt hier alles wat nodig is om rustig te kunnen pauzeren. We hadden voorheen extra drankjes en soep, maar die zijn wegbezuinigd. En de melk en karnemelk zijn gauw op.”
Aan de andere kant van de tafel zit docent wiskunde Harun Taner. Hij gebruikt de ruimte om te lunchen, de krant te lezen en als ontmoetingsplaats met collega’s. Hij werpt een blik op zijn overbuurman Levi Pawirodimedjo en zegt gespeeld klagerig: “Hij pest me elke dag, bijvoorbeeld met squashen.” De techniekdocent reageert grijnzend: “We sporten al jaren samen, maar hij wint nooit.”
Sereuzer vervolgt Taner dat de collega’s ook bespreken waar ze hulp bij nodig hebben. “Sommige oudere docenten hadden vorig jaar moeite met het ict-gebruik, hè Levi. Docenten die daar handig in zijn, gaven de rest begeleiding.”
Pawirodimedjo vertelt dat hij eerder nauwelijks aan pauze toekwam door het enthousiasme van zijn leerlingen voor het Vakcollege. “Leerlingen willen tijdens de pauze het liefst doorwerken in het lokaal. Eigenlijk wil je die werklust belonen, maar we hebben nu toch afgesproken dat ze voor de pauze alles opruimen. En ze zijn gelukkig nog steeds enthousiast.”

KADER

Faciliteiten op het Haagsch Vakcollege.
Koffie/thee: De cappuccino uit de koffiebar bevatte wat veel melk. **
Catering: Melk, karnemelk en cup-a-soup. ***
Aankleding: Een groene oase van planten, statige rode gordijnen. ***
Grootte: Erg ruim, elk personeelslid zou zijn benen op een stoel kunnen leggen. *****
Meubilair: Blauw gestoffeerde stoelen aan tafels. ****
Rustig/druk: Wie een praatje wil, neemt de centrale tafel, rustzoekers gebruiken een zitje in de hoek. ****

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.