• blad nr 15
  • 1-10-2011
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

School wil inpandig huiswerkinstituut

De vraag om commerciële studiebegeleiding blijft ieder jaar groeien. Veel scholen vragen instituten om zich in hun gebouw te vestigen.

“Nederland is bezig met een inhaalslag als het gaat om huiswerkbegeleiding. Wij zitten binnenkort op 70 vestigingen, maar een vergelijkbaar instituut in Duitsland zit op 1300.”
Gabriëlla van der Linden, werkzaam bij Studiekring, de grootste aanbieder van bijles en huiswerkbegeleiding in Nederland, ziet voorlopig geen einde aan de groei. De vraag wordt volgens haar veroorzaakt door ouders die beiden werken. “Een kind moet dan heel veel discipline opbrengen om alleen thuis te gaan werken.” Maar de groei zit ook in de behoefte van scholen die begeleiding in hun gebouw willen aanbieden. “Veel scholen hadden wel een huiswerkklas, maar inmiddels is de werkdruk zoveel groter geworden dat ze het liever uit handen geven. Soms geeft de school ook een korting. Voordeel is natuurlijk dat de leerlingen in het eigen gebouw blijven. Ons voordeel is dat we kunnen aansluiten op het karakter van de school en direct contact hebben over het rooster.”
Volgens Van der Linden is het vak studievaardigheden niet langer een speerpunt in het programma. “Dat raakt vaak ondergesneeuwd, waardoor leerlingen niet weten hoe ze hun werk moeten plannen. Ik zie ook minder individuele begeleiding.” De Studiekring startte tien jaar geleden in de wijk Lombok in Utrecht. Twee broers, toen nog studenten, spijkerden de leerlingen van deze achterstandsbuurt bij. “Ze dachten dat ze er subsidie voor konden krijgen, maar dat lukte niet.” De broers staan nu aan het hoofd van een organisatie met 63 vestigingen en 7 op komst.
Onderwijsblad-columnist Ton van Haperen vreest in dit nummer dat de leerling op deze manier niet zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn studie, is dat terecht?
“Het is een reëel gevaar. Wij zijn er met een speciale aanpak op uit om de leerlingen steeds zelfstandiger te maken. Maar er zijn ook veel beunhazen op deze markt. Leerlingen komen bij ons binnen met wat wij noemen een externe motivatie, ze mogen bijvoorbeeld niet meer blijven zitten. Als ze merken dat ze echt betere resultaten halen, raken ze steeds meer gemotiveerd. Wij leiden de begeleiders zelf op, vaak mensen die van een lerarenopleiding komen.” De tarieven zijn afhankelijk van de soort begeleiding en of de school meebetaald. Voor huiswerkbegeleiding betalen ouders gemiddeld tussen de 255 (drie dagen) en 368 (vijf dagen) euro per maand.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.