• blad nr 11
  • 11-6-2011
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

20
Zoveel mbo’ers van het Zwolse roc Landstede hebben vorig jaar een niet rechtsgeldig diploma ontvangen, blijkt uit publicaties van de inspectie van het onderwijs. Het gaat om negentien scholieren die de opleiding netwerkbeheerder volgden en om een scholier die de opleiding ict-beheerder volgde. De diplomafraude heeft betrekking op een klas die in het schooljaar 2009-2010 binnen een jaar na het behalen van de opleiding op niveau 3, de opleiding voor niveau 4 afrondde. De mbo’ers bleken een diploma te hebben gekregen, terwijl ze geen stage hadden gelopen.
NRC.next, 6 juni

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep houden vandaag een handtekeningenactie voor hun docent Duits die vorige week op non-actief werd gezet nadat bekend werd dat hij examenfraude had gepleegd. “We willen er alles aan doen om hem op school te houden”, vertelt een leerling die liever anoniem blijft. “Hij is gewoon echt een toffe leraar. Niet zo fucking streng als die andere docenten.” Op een speciaal voor de docent opgerichte hyves-pagina valt te lezen dat de leerlingen vandaag de klassen rond zullen gaan om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Een greep uit de reacties op de pagina: ‘Als Schlüper niet blijft, blijf ik ook niet.’ En: ‘Geef hem een tweede kans, hij verdient het zo erg.’
Metro, 6 juni

De gemeente Noordoostpolder dreigt het Zuyderzee College in Emmeloord met een dwangsom van maar liefst 10 duizend euro. Dit omdat de school voor voortgezet onderwijs in de vestiging aan de Prof. Ter Veenstraat 5 geen certificaat kon overleggen van de brandmeldinstallatie.
De Stentor/Dagblad Flevoland, 6 juni

‘Als samenleving willen we toch dat studenten worden opgeleid voor nieuwe ontwikkelingen, niet voor werkloosheid of voor werken in een andere richting. Nu kennen sommige opleidingen moordende concurrentie op de arbeidsmarkt omdat er te veel studenten zijn voor te weinig banen. Terwijl er in de zorg en de techniek grote vraag is naar personeel. Zonde.’
Rik Mooijweer, secretaris hoger onderwijs bij werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, in het Financieele Dagblad, 4 juni

Een school in het Schotse Glasgow heeft ouders gevraagd om hun kinderen voortaan alleen nog in wijde en lange kleding naar de les te sturen. Dat moet pedofielen op afstand te houden.
AD/Algemeen Dagblad, 3 juni

Wie voor een dubbeltje geboren wordt, wordt niet snel een kwartje. Verrassend is dat niet, maar toch noemt het ministerie van Onderwijs de verschillen tussen de dubbeltjes en kwartjes onder leerlingen van rond de vijftien jaar oud ‘opvallend groot’. Kinderen van arme ouders blijven veel vaker steken op het laagste niveau van het vmbo dan kinderen uit welvarende gezinnen. Onder vwo’ers zijn die welvarende kinderen juist sterk oververtegenwoordigd. Nieuwe gegevens daarover staan in een jaarlijkse publicatie van het ministerie met kerncijfers over het Nederlandse onderwijs.
Trouw, 1 juni

‘Ik declareerde eigenlijk opvallend weinig.’
Voormalig bestuursvoorzitter van Inholland, Geert Dales, in De Telegraaf, 1 juni


4
Dat aantal fouten zat dit jaar in de eindexamens voor het voortgezet onderwijs. Een record, zo meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren dinsdag, de laatste dag van de eindexamens. De fouten stonden in het vmbo- en havo-examen aardrijkskunde, wiskunde A voor havo en het natuurkunde-examen voor vwo-leerlingen. In totaal kwamen ruim 136 duizend vragen en klachten binnen, minder dan het recordaantal van 149 duizend vorig jaar.
Algemeen Nederlands Persbureau, 31 mei

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.