• blad nr 11
  • 11-6-2011
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Een kleurenbril voor dyslectici

Vlot en foutloos leren lezen en spellen. Voor dyslectici is het bijna ondoenlijk. Oefenen, oefenen, oefenen is het enige dat helpt, zegt Oudervereniging Balans. Volgens de firma Xlens kan een speciale kleurenbril de oplossing zijn voor ernstige leerproblemen.

Een op de tien mensen heeft een lees- of spellingachterstand. Bij 4 procent wordt dit veroorzaakt door dyslexie. De firma Xlens heeft voor dyslectici al sinds vijf jaar een kleurenbril met chromagen-filtersin de verkoop. De filters halen onderdrukte kleuren naar boven en zwakken dominante kleuren af. Hierdoor zou de wisselwerking tussen beide ogen verbeteren, waardoor het beeld scherper en rustiger wordt. Visuele dyslectici zouden hierdoor bijna 50 procent sneller lezen dan voorheen. Of de dyslecticus baat heeft bij de Xlens moet aan de hand van een speciaal onderzoek worden vastgesteld. Kosten: vijftig euro. De bril zelf kost ruim vijfhonderd euro.
In Engeland worden de filters al langer toegepast. De British Dyslexia Association erkent de werking van chromagen-filters. In Amerika is chromagen goedgekeurd door de Food en Drug Administration (FDA), die de veiligheid van voedsel en medicijnen controleert. Nederlandse belangenbehartigers staan sceptisch tegenover het hulpmiddel. ‘Balans heeft in haar bestaan al vele brillen, hulpmiddelen en behandelmethoden de revue zien passeren. Tot nu toe blijkt oefening het enige te zijn dat echt het lezen verbetert. Leesoefening wel te verstaan. Want dyslexie is geen probleem van de ogen, maar een basaal tekort bij de koppeling van klanken en tekens in de hersenen’, reageert de oudervereniging naar aanleiding van een lovend artikel over Xlens in De Telegraaf.
De firma Xlens zegt bewijs gevonden te hebben voor de effectiviteit. Uit een studie in samenwerking met de Stichting Handicap + Studie bleek vorig jaar dat het leestempo van bijna alle dyslectische studenten die een bril kregen aangemeten, duidelijk was verbeterd. Het ging echter slechts om veertien studenten.
‘De kern van dyslexie is geen visueel probleem’, reageert Pol Ghesquière, voorzitter van de Stichting Leerproblemen Vlaanderen, in het Belgische Nieuwsblad. Sinds 2007 is de bril daar ook te koop. Tot zorg van Ghesquière: ‘Er zijn onderzoeken gedaan naar het visuele aspect en het merendeel sluit dat aspect uit. Bovendien hebben studies van die kleurfilters geen positieve effecten aangetoond. Dyslexie is eerder een taalgebonden probleem. Een bril verhelpt het probleem niet.’

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.