• blad nr 11
  • 11-6-2011
  • auteur J. van Aken 
  • Aan de telefoon

 

Onze conciėrge is onmisbaar

Aan de telefoon: Wim Luijten

Minister Marja van Bijsterveldt gaat jaarlijks elf miljoen euro bezuinigen op het budget voor conciėrges. Wim Luijten, directeur van basisschool Den Bijstere in Tilburg, legt uit wat het zou betekenen als ze hun conciėrge van het jaar Frans van Heeswijk moeten missen.

Wat vindt u van de bezuiniging op conciėrges?
“Ik ben er tegen omdat veel scholen hierdoor getroffen worden en hun conciėrge kwijtraken. Daar zou ik niet aan moeten denken. Een conciėrge is voor een school nu al bijna niet op te brengen zonder gesubsidieerde plek. Frans werkt twee dagen bij ons via de Wet sociale werkvoorziening en die blijft gelukkig in ieder geval tot 2014 gevrijwaard van bezuinigingen. Als we hem regulier in dienst zouden moeten nemen, kunnen we hem niet betalen.”

Hoe belangrijk is uw conciėrge voor Den Bijstere?
“Onze conciėrge is onmisbaar. Ik zou niet weten hoe we zonder hem de school draaiende zouden moeten houden. Hij doet heel veel taken waar teamleden geen tijd voor hebben. Kopiėren, controle van speeltoestellen, schoonhouden van het dak, onkruid verwijderen, douches spoelen tegen legionella. Hij doet kleine schilder-, timmer- en reparatiewerkzaamheden. Als de conciėrge er niet zou zijn, zou ik al het onderhoud moeten uitbesteden en dan zou het heel wat meer kosten. Ook is hij de ogen en oren in de school. Als hij rondloopt, ziet en hoort hij veel. Hij heeft ook een taak escalaties te voorkomen als kinderen buiten het klaslokaal werken. Hij spreekt leerlingen aan op hun gedrag en helpt hen als ze ergens mee zitten.”

U heeft niet zomaar een conciėrge, Frans van Heeswijk is conciėrge van het jaar in Tilburg.
“Frans werkt ook op de Prins Bernhardschool en samen hebben we hem aangemeld omdat we zeer tevreden over hem zijn en het hem gunnen. Frans is een aimabel persoon die heel goed met de kinderen, ouders en collega’s overweg kan. Hij is een aanspreekpunt voor hulpouders, maakt een praatje en schenkt koffie. Hij zet zich volledig in voor de school. In de vakanties opent en sluit hij vaak de school en helpt mee als er reparaties gedaan moeten worden.”

Wat zou u het meest missen als hij weg zou moeten?
“Nu kan ik bijna vanzelfsprekend de zorg voor het gebouw en het terrein aan hem overlaten. Anders zou ik dat in de gaten moeten houden. Hij komt regelmatig melden dat er een klusje moet gebeuren en vaak heeft hij het al gerepareerd voor ik het heb gezien. Dankzij hem heb ik een zorg minder.”

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.