• blad nr 10
  • 28-5-2011
  • auteur T. van Haperen 
  • Column

 

Beeldvorming

Een paar weken geleden overkwam het me weer eens. Het NOS-journaal haalde in mijn hoofd de trekker naar een staat van totale verbazing over. Bij ons thuis geldt namelijk: het journaal, dat is de waarheid. Als mevrouw De Boer zegt: ‘Bin Laden is dood’, dan is dat zo. Maar dan zie ik twee onderwijsreportages en slaat de twijfel toe.
Eerst komt Inholland voorbij. Doekle Terpstra heeft de leiding van deze hbo-instelling en is op bezoek bij afnemers die boos zijn over de uitgifte van fopdiploma’s. Het journaal doet verslag. De bijeenkomst mag niet worden gefilmd, maar voorafgaand aan de zitting peilt de verslaggever de stemming in een zaal met studenten en hun ouders. De woede spat van het scherm. Een paar dagen later doet het NOS-journaal de voorbereiding op het centraal schriftelijk examen. Een school huurt daarvoor een particulier bureau in. De rector legt uit waarom: niet iedereen kan dit betalen, daarom vraagt zij aan de ouders zestig euro voor één dag training. De school legt de rest bij.
Mijn verbazing gaat over de duiding. Inholland komt aan het begin van de uitzending en is een regelrecht schandaal. De examenvoorbereiding zit vlak voor het weer, heeft de status van vermakelijke vulling. Maar de waardering van deze berichten hoort andersom te zijn. Want ja, er is wat mis bij sommige opleidingen van Inholland. Maar in het hoger onderwijs stikt het wereldwijd van de universities en colleges die handelen in fopdiploma’s. Volwassen mensen met ambitie weten dat ze daar niet moeten zijn. Een student die met zijn volle verstand kiest voor pretstudies als media en entertainment of vrijetijdsmanagement, nooit een boek leest, zonder problemen voldoet aan de gestelde opleidingseisen en zijn ouders nodig heeft om zijn klachten kracht bij te zetten, die weet al lang: dit diploma stelt niet veel voor. Zijn enige angst is dat zijn gratis ticket tot welvaart bederft. Nou, dat komt wel goed, hoor. Over een jaar heeft Terpstra dit vlekje weggewerkt, is iedereen het vergeten en staat het hbo-getuigschrift vrijetijdsmanagement weer garant voor een kantoorbaan tegen anderhalf keer modaal.
Maar dan die examentraining. Onderwijs aan leerplichtigen is een kerntaak van de overheid, gefinancierd door de belastingbetaler en dus gratis. Scholen die zestig euro durven te vragen voor het afkopen van examenangst - het is een gotspe, regelrecht bedrog. Zo krijgen in de reportage leerlingen van een wildvreemde de bepaling van de eerste afgeleide van een functie nog eens uitgelegd. Dat is eenvoudig en degene die dat niet kan, heeft tijdens de reguliere lessen geen enkele inspanning verricht en krijgt dat in een dag onmogelijk gerepareerd.
Het maatschappelijk effect van de beelden die het journaal uitvent, is een hoosbui van opiniestukken en Kamervragen over het hbo. Tegelijkertijd schrijft het voortgezet onderwijs zich massaal in voor particuliere examentrainingen en rolt daarmee de zakken van de belastingbetaler. Maar onze politici zien het niet. En zo ontstaat een werkelijkheid die ik niet meer begrijp. Zou Bin Laden misschien toch nog leven?

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.