• blad nr 10
  • 28-5-2011
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

6
Dat aantal historisch klaslokalen zal het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam afstoten. Het besluit heeft te maken met de enorme korting op de subsidies van zowel gemeente als rijk. Ze zijn de permanente blikvanger van het Onderwijsmuseum: de zes klaslokalen uit verschillende tijdsperioden die in beeld brengen hoe de lagere school in Nederland is ontstaan en zich heeft ontwikkeld tot de huidige basisschool.
AD/Rotterdams Dagblad, 23 mei

Gemengde brugklassen zijn goed voor de mindere leerling, maar slecht voor de beteren in de klas. Wie samen met leerlingen van een lager niveau dan hijzelf in de schoolbanken zit, loopt grote kans om af te zakken, blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. Maar leerlingen met betere klasgenoten klimmen juist vaak op.
Trouw, 23 mei

Uit een enquête die Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft gehouden onder ouders blijkt dat bijna driekwart van hen positief staat tegenover de selectie en beloning van uitblinkende leraren. In Brabant zijn 35 scholen voor voortgezet onderwijs aangesloten bij OMO. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat ouders verwachten dat door de beloning de kwaliteit van het onderwijs verbetert.
Brabants Dagblad, 18 mei

Leerlingen van alle middelbare scholen in Sittard-Geleen krijgen voorlichting over homoseksualiteit. De gemeente reageert hiermee op een reeks homomishandelingen vorig jaar. Drie jongens werden ernstig mishandeld. Een van hen werd tweemaal te grazen genomen. Via internet werden met homo’s afspraakjes gemaakt om hen vervolgens in elkaar te slaan. Dertien jongeren, van wie er zes minderjarig waren, moesten in deze zaken voor de rechter verschijnen. Direct na de mishandelingen zag burgemeester Cox van Sittard-Geleen geen aanleiding om maatregelen te nemen. Volgens hem ging het om incidenten. Dat kwam Cox op felle kritiek te staan uit de homowereld.
Dagblad De Limburger, 17 mei

In Groningen en Drenthe gaat de komende vijftien jaar bijna een op de drie scholen dicht, in totaal rond de 180 scholen. Dat is het gevolg van de ondergrens van tachtig leerlingen die schoolbesturen zelf willen gaan hanteren, zo blijkt uit tellingen van Dagblad van het Noorden. Groningen en Drenthe kenmerken zich door een groot aantal scholen met weinig leerlingen. In Drenthe telt 27 procent van de scholen minder dan tachtig leerlingen, in Groningen 29 procent. Schoolbesturen zien zich door financiële en onderwijskundige redenen genoodzaakt te kiezen voor minimaal tachtig leerlingen.
Dagblad van het Noorden, 14 mei
De brandveiligheid van basisscholen is zo onder de maat, dat Leefbaar Rotterdam tekst en uitleg wil van het stadsbestuur. Nooduitgangen raken makkelijk geblokkeerd, vluchtroutes zijn onduidelijk aangegeven en in de lokalen hangt volop brandbaar materiaal. Dat blijkt uit de laatste grote interne controle die is uitgevoerd op openbare Rotterdamse basisscholen.
AD/Rotterdams Dagblad, 14 mei

Leerlingen in het voortgezet onderwijs bezitten steeds minder vaak drugs op school. Scholieren merken vooral steeds minder vaak dat er in en om scholen drugs worden verkocht of gebruikt. Dat schreef minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens recent onderzoek in opdracht van het ministerie zei 3 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs dat ze vorig jaar drugs mee naar school hebben genomen. Hoewel dat percentage gelijk is aan het vorige onderzoek in 2008, spreekt Van Bijsterveldt over een dalende trend, als het gaat om gebruik, bezit en verkoop van drugs in het onderwijs. De daling daarvan zit hem vooral in de constatering van incidenten.
De Telegraaf, 11 mei

Het roc Horizon College in Alkmaar heeft een leerling de toegang tot de school geweigerd, omdat hij de extra bijdrage aan opleidingskosten voor onder meer software en praktijkleren niet heeft voldaan. De leerling mocht sinds maandag de school niet meer in. Het Horizon College is inmiddels op zijn schreden teruggekeerd.
Steeds vaker proberen roc’s extra kosten naast het gewone schoolgeld van leerlingen te ontvangen, blijkt uit recent onderzoek van Job, belangenbehartiger van mbo-studenten. Voorzitter Luuk Visser: “Het mag helemaal niet, maar scholen komen er mee weg, omdat veel ouders of leerlingen dat niet weten.”
De Volkskrant, 11 mei

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.