- blad nr 6
- 26-3-2011
- auteur . Overige
- Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht
AD/De Dordtenaar, 21 maart
Scholen op de Veluwe en in een deel van Overijssel willen het dreigende docententekort aanpakken met ‘speeddaten’. Tijdens een bijeenkomst op 7 april in Nunspeet kunnen gegadigden zich melden voor gesprekken van steeds maximaal acht minuten, met verschillende scholen. Het is niet voor het eerst dat voor deze methode wordt gekozen. In 2010 was het speeddaten succesvol, zegt de organisatie. Er vonden toen 500 gesprekken plaats.
De Stentor/Veluws Dagblad, 19 maart
De verplichte kruisbeelden op staatsscholen in Italië zijn niet in strijd met rechten van niet-katholieken. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaald.
Een Italiaanse vrouw had bij het hof geklaagd over de crucifixen in de leslokalen van haar kinderen op een middelbare school in de Noord-Italiaanse plaats Abano Terme. De beelden waren volgens haar in strijd met haar opvatting dat haar kinderen seculier onderwijs moeten kunnen volgen.
De Gelderlander, 19 maart
Economiedocent Nourdin Belhadi, die wegens zijn islamitische geloof vrouwen geen hand wil geven, gaat niet meer aan het werk bij de Hogeschool van Amsterdam. Het schoolbestuur heeft geconcludeerd dat terugkeer geen realistische optie meer is. Veel docenten en studenten hadden grote moeite met hem, omdat zij de weigering om geen hand te geven zien als een minachting van vrouwen.
AD/Algemeen Dagblad, 18 maart
{getal}
100.000
Dat bedrag aan boete riskeren scholen in de vier grote steden die niet goed bijhouden wanneer en welke leerlingen spijbelen. De scholen krijgen nog tot de zomervakantie de tijd om de verzuimadministratie op orde te krijgen, waarschuwde gisteren de Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge. Doen ze dat niet, dan krijgen ze torenhoge boetes.
De Telegraaf, 17 maart
Een vrouw uit Den Helder eist schorsing van een schooljuf in Den Helder. Reden is dat de docente het zoontje van de vrouw aan zijn stoel had vastgebonden. Ook moest hij van dezelfde leerkracht eens met blote handen het toilet ontstoppen. De juf overweegt juridische stappen wegens smaad.
AD/Utrechts Nieuwsblad, 17 maart
Als een taalstoornis al op het consultatiebureau bij peuters wordt ontdekt, daalt het aantal leerlingen op het speciaal onderwijs met 30 procent. Dat concludeert Heleen van Agt, onderzoeker aan de afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam, in haar proefschrift. Dit betekent volgens haar een nettobesparing voor het ministerie van OCW van 7,5 miljoen euro per jaar
ANP, 15 maart
De verengelsing in het hoger onderwijs heeft een taalverarming veroorzaakt. Studenten kunnen geen teksten meer lezen in andere vreemde talen dan het Engels. Studenten filosofie lezen werk van de Duitse filosoof Kant in het Engels. Het onderwijs moet weer terug naar de literatuur in de oorspronkelijke taal, stelt directeur Hanneke Teekens van het Nuffic. Tot enkele decennia geleden spraken Nederlandse studenten naast het Engels vaak ook nog Frans en Duits. Dat gaf ons een voorsprong in het internationale handelsverkeer. Nu hogescholen en universiteiten zich al tien tot twintig jaar zeer eenzijdig richten op het Engels, is die voorsprong verdwenen.
De Telegraaf, 14 maart
De Stichting voor Evangelische Scholen diende vorig jaar een verzoek in om in Apeldoorn een school te mogen starten, maar een meerderheid in de gemeenteraad stak daar vorig jaar zomer een stokje voor. Zij vroeg zich onder meer af of zo’n basisschool wel voldoende leerlingen zou trekken. De stichting ging vervolgens in beroep bij het ministerie van Onderwijs. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt stelde de stichting onlangs in het gelijk. De stichting voldoet aan de wettelijke normen om in Apeldoorn een school op te richten, oordeelde de minister. In de gemeenteraad lag gisteravond de vraag voor of de gemeente in beroep zou moeten gaan tegen dat besluit. Het stichtingsbestuur voldoet aan alle voorwaarden die voor het stichten van een school worden gesteld, constateerden alle fracties. En dus heeft beroep aantekenen tegen het besluit van de minister geen zin en moet de school worden toegelaten in Apeldoorn.
De Stentor/Apeldoornse Courant, 11 maart
De schoolpleinen in de gemeente Kaag en Braassem worden door de gemeente drooggelegd. Basisschool Ter Does in Hoogmade is daarvan het eerste slachtoffer. Burgemeester Marina van der Velde verbiedt het schenken van bier tijdens het pleinfeest van de rk basisschool in Hoogmade ten strengste. Jaarlijks houdt de oudervereniging van deze school in juni van 11.00 tot 16.00 uur een feest voor de leerlingen, hun ouders en overige Hoogmadenaren.
AD/Groene Hart, 11 maart