• blad nr 6
  • 26-3-2011
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Weinig concurrentie op markt schoolboeken

De invoering van de ‘gratis schoolboeken’ in het voortgezet onderwijs heeft de schoolboekenmarkt niet in beweging gebracht. De concurrentie tussen uitgevers is beperkt en die tussen distributeurs is juist verminderd. Gemiddelde catalogusprijzen van boeken zijn tussen 2008 en 2010 harder gestegen dan de inflatie.

Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de Schoolboekenscan 2011. Prijsconcurrentie laat volgens de NMa mede te wensen over doordat scholen niet zo snel op andere lesmethoden overstappen. ‘Daarnaast zijn de toetredingsdrempels hoog door de complexiteit en de hoge kosten, die verbonden zijn aan het ontwikkelen van nieuwe lesmethodes’, aldus het rapport.
De drie grote uitgevers voor het voortgezet onderwijs, Wolters Noordhoff, Malmberg, en ThiemeMeulenhoff, hebben volgens een schatting van de NMa samen 80 tot 90 procent van de markt in handen. De markt van de distributeurs wordt gedomineerd door twee partijen, Van Dijk Educatie en Iddink.
Sinds 2008 zijn scholen in het voortgezet onderwijs verplicht zelf de boeken voor de leerlingen aan te schaffen. Verondersteld werd dat scholen scherp op de prijs zouden letten, wat de markt zou moeten prikkelen en de prijs-kwaliteitverhouding verbeteren.
Scholen zijn in veel gevallen verplicht om bij de aankoop van boeken een Europese aanbesteding uit te schrijven, al dan niet begeleid door commerciële adviesbureaus. In het vorige onderzoek uit 2006 bleek al dat de geconcentreerde schoolboekenmarkt te weinig prijsprikkels kent.
Het ministerie van Onderwijs zal de schoolboekenscan dit jaar gebruiken bij de evaluatie van de wet gratis schoolboeken.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.