- blad nr 6
- 26-3-2011
- auteur L. Douma
- Redactioneel
Dertigplusser in mbo blijft toch bekostigd
In het regeerakkoord werd afgesproken dat er een leeftijdsgrens zou komen voor publieke bekostiging van mbo-instellingen. De onderwijswereld op zijn achterste poten. Ook de Tweede Kamer was bezorgd over de geplande bezuinigingen, in het bijzonder voor herintreders. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid zei dat ze de dertigplussers met levenservaring die nog een mbo-opleiding willen volgen, juist hard nodig heeft. Het kabinet wil vanwege de vergrijzing de komende vier jaar 12 duizend mensen aan het werk krijgen in de zorg.
En dus blijft de overheid ook het mbo-onderwijs voor dertigplussers goeddeels bekostigen. Er verandert wel een aantal voorwaarden voor dertigplussers. De opleiding voor hen wordt ingekort. Dertigplussers hoeven bijvoorbeeld niet langer burgerschapvorming te volgen. Er wordt van uitgegaan dat deze kennis al op de werkvloer of bij een eerdere opleiding is verworven. Ook krijgt de dertigplusser nog maar twee jaar vergoed van de overheid en wordt de opleiding duurder. Als een dertigplusser een werkgever heeft, moet deze meer bijdragen. Daar staat een belastingvoordeel tegenover.
In het nieuwe plan is voor maximaal 47 duizend studenten per jaar geld beschikbaar. Volgens minister Marja van Bijsterveldt betekent dat niet dat er minder mensen kunnen worden omgeschoold.
De geplande bezuiniging van 170 miljoen op het totale budget van het mbo, blijft wel staan. 50 miljoen komt van het ministerie van Onderwijs en 20 miljoen van Volksgezondheid. Om de resterende 100 miljoen bijeen te sprokkelen wordt waarschijnlijk ook het collegegeld verhoogd. “Uiteindelijk draait het om bezuinigen, niet om een leven lang leren te stimuleren”, reageert André Steenhart, sectorbestuurder van de AOb. “Wij vinden dat iedereen die nog geen beroepskwalificatie heeft, recht heeft op publieke bekostiging van zijn opleiding. Voor mensen die op- of bijscholen zou de minister misschien andere regels kunnen hanteren.” Hoe de minister precies die 100 miljoen bij roc’s vandaan wil halen, is nog niet duidelijk.