• blad nr 20
  • 11-12-2010
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Faculteitsraad betreurt bestuursbeloning

Bestuursleden van de Universiteit Leiden verdienen te veel, vindt de faculteitsraad van geesteswetenschappen aldaar.

Eep Francken, lid van de faculteitsraad, stelde het onderwerp naar aanleiding van een recente Onderwijsblad-publicatie aan de orde. In een onlangs aangenomen motie van zijn hand zeggen de medewerkers en studenten te betreuren dat leden van het college van bestuur op die lijst voorkomen. Francken: “De Leidse bestuurders komen niet voor in de krantenkoppen, omdat andere bestuurders in deze wereld het nog bonter maken. Maar ook al staan ze niet in de top drie, deze beloning is net zo verkeerd."
Twee van de drie bestuurders zaten in 2009 rond de twee ton: rector magnificus/voorzitter Paul van der Heijden met 208.743 euro en vice-voorzitter Willem te Beest met 198.418 euro.
"Dergelijke salarissen zijn schadelijk voor het aanzien van het hoger onderwijs en onze universiteit. Hoe kun je nog uitleggen aan mensen dat het goed zou zijn meer te investeren in het hoger onderwijs, als de mensen aan de top twee ton verdienen?"
De beloning van de Leidse universiteitsbestuurders ligt overigens onder de aankomende wettelijke norm. Die lag vorig jaar rond de 226 duizend euro, inclusief premies. “Gezien de huidige situatie bij universiteiten waarbij toch al nergens geld voor is, vind ik 226 duizend euro ook een idioot bedrag”, aldus Francken. “U weet dat de cao voor universiteiten met een half procent loonsverhoging is afgekeurd. Daar kan het college van bestuur in Leiden misschien niet zoveel aan doen, maar dat contrast is schrijnend.”

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.