• blad nr 20
  • 11-12-2010
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Toezicht?

"De raad van toezicht laat de komende periode ook zijn eigen rol onderzoeken.’ Dat schrijft de raad van toezicht van hogeschool Inholland over de raad van toezicht van Inholland. Precies dat zinnetje maakt het failliet van het bestuursmodel volkomen duidelijk. De controleurs controleren zichzelf. Dat is nooit een gezonde situatie, of het nu gaat om slagers of hogescholen. Het is al helemaal vreemd voor instellingen die voor het overgrote deel betaald worden uit de staatskas.
De AOb heeft zich daarom altijd verzet tegen dit bestuursmodel. Het geeft namelijk geld, veel geld en de beslissingsbevoegdheid daarover in handen van een college van bestuur en een raad van toezicht. Zonder stevige democratische of overheidscontrole.
Het resultaat is er naar. Zo’n beetje alles wat er bestuurlijk mis kon gaan bij Inholland, ging ook mis. Eerst werd een onderwijsvernieuwing doorgedrukt die niet op steun van het personeel kon rekenen; de raad van toezicht gaf het bestuur alle ruimte om door te gaan. Toen bestuursvoorzitter Jos Elbers vertrok kreeg hij een adviseurschap in de vorm van een verlengd dienstverband; de raad van toezicht zette de handtekening onder het peperdure contract. Toen de nieuwe bestuursvoorzitter Geert Dales moest vertrekken, gaf de raad van toezicht hem een royale vertrekregeling.
Het Onderwijsblad signaleerde als eerste de wonderlijke afspraken tussen vertrekkende collegevoorzitters en de raden van toezicht. In dit nummer staat hoe dat uitpakte bij het Friesland College. De overheid kan aan die afspraak niets meer veranderen, maar haalt het geld terug bij de school, waardoor personeel en leerlingen de dupe zijn. Dat zal waarschijnlijk ook bij Inholland gebeuren. Dat toont nogmaals aan hoe principieel fout dit bestuursmodel is. Raden van toezicht kunnen in onderonsjes afspraken maken met het college van bestuur, en wanneer het ministerie die achteraf als ondoelmatige uitgaven verhaalt op de instelling, is de onderwijskwaliteit de klos. Hoe lang tolereert een verstandige minister dit nog?

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.