• blad nr 19
  • 27-11-2010
  • auteur M. Knoop 
  • Kleine column

 

Contact met de achterban

Op 10 en 11 november heeft de Tweede Kamer de onderwijsbegroting behandeld. De week daarvoor had het dagelijks bestuur van de AOb een gesprek met de leden van de vaste commissie voor onderwijs. De AOb is van mening dat het kabinet in de begroting onvoldoende aandacht besteedt aan het echt oplossen van de problemen. Die grootste problemen zijn het korten op passend onderwijs, de bezuinigingen op het mbo en de voor iedereen geldende nullijn. Daarnaast zijn er de gestegen kosten voor tweede studies.
Natuurlijk bepleit de AOb voortdurend dat er meer middelen beschikbaar moeten komen om ervoor te zorgen dat de deskundigheid van al het onderwijspersoneel gegarandeerd is.
De nullijn die het kabinet voorstelt, staat in schril contrast met die noodzakelijke extra investeringen. In 2008 is het Convenant Leerkracht gesloten. Daarbij is afgesproken extra te investeren, met als doel het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Dat convenant was een eerste stap om onderwijs naar de top 5 te krijgen. In zowel het primair als het voortgezet onderwijs is de eerste tranche inmiddels geëffectueerd. Scholen zijn begonnen met de uitwerking van het convenant, maar de nullijn die het kabinet nu voorstelt, doet verbeteringen zoals de functiemix (meer personeelsleden in hogere schalen) teniet.
De komende tijd gaat de AOb de scholen in en zoekt in het kader van de campagne ‘Onderwijs naar de top 5 en niet op nul’ intensief contact met de achterban. Zowel bestuurders als consulenten zullen met (aanstaande) leden over onze wensen en eisen in overleg treden. Via de website www.toponderwijs.nu kunnen leden een bezoek aanvragen. Tijdens die bezoeken zal duidelijk worden dat de voorgestelde maatregelen zullen leiden tot verslechteringen en ontslagen. Indien het tot een sociaal plan moet komen, zal de AOb zich inzetten om de belangen van de betrokkenen zo goed mogelijk te behartigen.
Maar ter voorkoming van die problemen heeft de AOb een aantal goede plannen. Die hebben wij ook gepubliceerd en daarover gaan wij met onze leden in gesprek. Het is te hopen dat de Tweede Kamer op korte termijn inziet dat het nu voorgestelde kabinetsbeleid desastreuze gevolgen heeft voor het onderwijs in Nederland en dus voor onze economie. Onderwijs heeft juist een extra financiering nodig. Want iedere euro geïnvesteerd in onderwijs, verdient zichzelf ruimschoots terug. De AOb zal dat de komende maanden duidelijk maken en wij zijn ervan overtuigd dat we daarbij de steun van alle leden zullen krijgen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.