• blad nr 19
  • 27-11-2010
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

In memoriam Leo van Luik (1942–2010)

In 1990 trad Leo van Luik aan als voorzitter van CVHO, de protestants-christelijke afdeling van het toenmalige NGL. In die hoedanigheid was hij ook lid van het NGL-hoofdbestuur en lid van de Onderwijscommissie. Zijn Rotterdams nuchtere kijk op de werkelijkheid van het onderwijs, ook toen al volop in beweging, werkte voor velen verfrissend. Zijn reserves ten opzichte van schaalvergroting, zijn afkeer van bobogedrag en zijn scherpe oog voor de belangen van leraren en ondersteuners maakten hem tot een gedreven bestuurder.
Bij de fusie van NGL en Abop in 1997 trad hij toe tot het in die dagen grote hoofdbestuur van de AOb. Tot 2001 heeft hij daarvan deel uitgemaakt. Als voorzitter van CVHO had hij de ondankbare taak de AOb-belangen te verdedigen binnen de Nederlandse Protestants-Christelijke Schoolraad. Van deze taak heeft hij zich altijd loyaal en met verve gekweten, tot de opheffing van de NPCS in 2000. Zijn werk in de MR van zijn school en de GMR van CVO-Rotterdam was een belangrijke inspiratiebron voor zijn AOb-activiteiten. Tijdens de Dienst van Woord en Gebed bij zijn begrafenis werd daaraan nog in dankbaarheid gerefereerd.
In 2005 nam hij afscheid van AOb-CVHO met de conferentie ‘Waar blijft de leraar?’, een logisch thema, dat zijn vakbondswerkzaamheden typeerde. Ook bij die gelegenheid bleek hoevelen hem waardeerden, als bestuurder en vooral ook als mens. Twee jaar geleden werd bij hem een maagtumor geconstateerd. De twee maanden die hij toen nog kreeg, zijn twee jaar geworden. Zelfs in die moeilijke periode bleef hij betrokken bij het werk van de AOb. Zo woonde hij in april 2009 nog persoonlijk de conferentie bij ter gelegenheid van het aftreden als hoofdbestuurder van Wim de Kok. Pas afgelopen zomer nam hij afscheid van de Belangengroep Gymnasiale Vorming, waarvan hij als classicus decennia lang lid is geweest. Wij gedenken hem in dankbaarheid en met groot respect.

Hoofdbestuur Algemene Onderwijsbond

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.