• blad nr 19
  • 27-11-2010
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Muren nieuwe school boterzacht

De muren van een pas opgeleverde school in Den Haag zijn zo onveilig, dat het werk over moet.

Zo’n dertienhonderd kinderen zitten al sinds 1 februari van dit jaar te wachten op de verhuizing naar hun nieuwe school de Waterlelie in Den Haag. Bij een controle van de Onderwijsinspectie bleek dat de binnenmuren van de buitengevel van de spiksplinternieuwe brede school onveilig zijn. Er zou door de aannemer een te zacht soort kalkzandsteen gebruikt zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente was er geen instortingsgevaar. “Er is wel sprake van een constructiefout, waardoor inspectie het gebouw te onveilig vond. Daarom is er besloten tot een herstelplan waar nu aan gewerkt wordt.”

Teleurstellen
Is het anno 2010 niet een beetje raar dat een aannemer een verkeerde steensoort gebruikt voor de muren? “Het is voor ons vooral heel erg vervelend, want wij wilden op 1 februari verhuizen en dat kon nu niet doorgaan.” Dat de schade zo’n 10 miljoen zou bedragen, zoals De Telegraaf half november berichtte, is volgens de woordvoerder ook onjuist. “Daar bouw je een hele school van.” Het precieze bedrag van de schade meldt hij niet, maar zeker is dat de aannemer daarvoor opdraait.
De twee basisscholen, Maria Montessori en de Gantel, die samen met de kinderopvang onderdak zouden vinden in deze brede school, wachten eigenlijk al sinds augustus 2009 op de verhuizing. Volgens Herman van Reine, directeur van basisschool de Gantelis er nog steeds geen definitieve datum doorgegeven. “Eerst was het in 2009, toen op 1 februari 2010 en nu weten we het niet meer we wachten op een datum van de gemeente.” De Gantel heeft zijn groepen 8 voorlopig in een ander schoolgebouw ondergebracht.
De woordvoerder van de gemeente wil geen nieuwe datum noemen, bang om iedereen opnieuw te moeten teleurstellen. De eerste fase van het herstel is inmiddels achter de rug.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.