- blad nr 19
- 27-11-2010
- auteur A. Kersten
- Redactioneel
Doekle Terpstra moet schoon schip maken bij Inholland
Terpstra zal als tijdelijk voorzitter op zoek gaan naar een nieuw college van bestuur voor de langere termijn. Een extern bureau moet daarvoor profielen gaan opstellen.
Volgens een woordvoerder van de Hbo-raad heeft de raad van toezicht van Inholland hem gevraagd voor de klus. Wanneer dat verzoek is gedaan, wilde ze maandag niet zeggen. Belangrijke opdracht is het herstellen van het vertrouwen in bestuur en instelling. Ook de raad van toezicht zelf wordt daarbij onder de loep genomen.
Terpstra zal bij Inholland hetzelfde verdienen als bij de Hbo-raad, aldus de woordvoerder. “Dat komt neer op 150 duizend euro per jaar. Er zijn geen bonussen, geen vertrekregeling, geen auto, geen chauffeur en hij is gewoon in dienst voor maximaal een jaar.” Volgens de woordvoerder zijn er ook geen vooraf gemaakte afspraken over een eventuele terugkeer naar de Hbo-raad.
De vertrekregeling van Geert Dales, Terpstra’s voorganger als Inholland-voorzitter, is volgens staatssecretaris Halbe Zijlstra bovenmatig. Dales’ contract wordt per 1 januari 2011 beëindigd en hij krijgt daarna een ‘schadeloosstelling’ van één jaarsalaris toegekend. De kosten voor de hogeschool liggen daarmee ‘aanzienlijk’ hoger dan wanneer de zogenoemde kantonrechtersformule zou zijn toegepast, aldus Zijlstra. Het verschil in kosten wil hij inhouden op de bekostiging. Om welk bedrag het gaat, kon Zijlstra nog niet aangeven.
Bonnetjes
Eerder al is de Onderwijsinspectie een vergaand onderzoek gestart naar mogelijke financiële onregelmatigheden bij Inholland. Tijdens een overleg met de Tweede Kamer een kleine anderhalve week geleden lichtte Zijlstra de breedte van dat onderzoek toe. De inspectie kijkt onder meer naar de arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van huidige en voormalige bestuurders. Maar ook naar mogelijke “onregelmatigheden bij aanbestedingen van te leveren diensten en bij private activiteiten van de hogeschool.”
De inspectie wil ook onderzoeken in hoeverre het interne toezicht tekort is geschoten. De resultaten worden pas juni volgend jaar verwacht. “Dit gaat niet alleen over bonnetjes of een verkeerde kilometerdeclaratie”, aldus de staatssecretaris.
In april mag de Kamer het rapport over alternatieve afstudeerroutes in het hoger onderwijs verwachten. Die kwestie kwam aan het licht met de affaire over ‘langstudeerders’ bij de opleiding media & entertainment management van Inholland. De inspectie onderzoekt ‘risicovolle’ trajecten nu in het hele hoger onderwijs.