• blad nr 16
  • 16-10-2010
  • auteur J. van Aken 
  • Redactioneel

AOb bezoekt ruim 400 scholen op Dag van de Leraar 

Ultieme gelegenheid om met elkaar te vieren dat je een team bent

Appelflappen waren dit jaar in Brabant de trend als traktatie van het bestuur op de Dag van de Leraar. De mokken, die AOb’ers tijdens schoolbezoeken op 5 oktober meebrachten om er een kop koffie of thee bij te drinken, vielen in goede aarde. “Het uitdelen van de mokken is een leuke, ludieke actie.”

Een tapijtkever trekt nogal de aandacht blijkt tijdens de Dag van de Leraar. Een tapijtkever? Het is geen insect dat zijn tanden in vloerbedekking zet, maar een oude Volkswagen bekleed met groengeel gestreept tapijt. AOb-directeur Petra Velthuysen en advocaat Frans Lathouwers tuffen er op 5 oktober onder veel bekijks mee door het Brabantse land van school naar school om leraren namens de bond in het zonnetje te zetten. AOb’ers bezochten die dag in totaal 420 scholen in zuid- en midden-Nederland en deelden als presentje 3300 mokken uit.
Kinderen drommen samen rond de auto als Velthuysen de Kever bijna op het plein van de Sint Jozefschool in Lithoijen parkeert. Mogen we een ritje maken, vraagt een jongen. Helaas is daar geen tijd voor, de AOb’ers komen voor de leerkrachten. Het is hun dag vandaag.
In de personeelskamer aangekomen zegt Velthuysen: “We komen jullie namens de AOb feliciteren met de Dag van de Leraar.” Ze vertelt dat de AOb voor hun belangen opkomt bijvoorbeeld bij cao-onderhandelingen en deelt het Onderwijsblad uit. AOb-advocaat Lathouwers vult aan dat de bond zijn leden juridische bijstand verleent. “Ik leef van zaken die misgaan”, grapt hij. Wat is het verschil met een rechtsbijstandsverzekering, wil intern begeleider Margje Bielars weten. “Wij doen alleen onderwijszaken en aan rechtsbijstandverzekeringen zit vaak een grens van tien- of twintigduizend euro, bij grote problemen ben je meer kwijt”, reageert Lathouwers.
Als cadeautje delen ze gekleurde ‘collega-mokken’ uit. Een ervan is ‘de sterrenmixcollega’. “Dat ben ik”, lacht Bielars. “Ik herken me alleen niet in het plaatje. Het is nogal een geitenwollensokkentype.” Ze vindt het belangrijk dat het onderwijsvak positief in het nieuws komt op 5 oktober. “We hebben een fanatiek team op school, dat trots is op wat het doet en het is leuk om dat samen te vieren vandaag.” Het vieren doen ze onder het genot van een appelflap. Directeur Jeanne Grosveld schaamt zich een beetje. “Tot mijn grote schande heb ik dit jaar verder niet zoveel aan de dag gedaan.”

‘Geeft-top-les’
‘5 Oktober Dag van de Leerkracht, gefeliciteerd allemaal!’, staat er in grote, groene letters op het mededelingenbord in de personeelskamer van basisschool de Meander in Lith. Op tafel staat een doos met appelflappen en een bedankje van het bestuur. “Leerkrachten vinden de aandacht leuk, maar gaan weer snel over tot de orde van de dag”, ziet leerkracht en bouwcoördinator Jildis Mulders. Eigenlijk zouden scholen wat meer kunnen uitpakken, denkt ze. “Het is de ultieme gelegenheid om met elkaar te vieren dat je een team bent.” Het bezoek van de AOb’ers vindt Mulders een prima initiatief. “Het uitdelen van de mokken is een leuke, ludieke actie.”
Nadat op het Maasland College in Oss een bel heeft geklonken om de aandacht van vijftig aanwezigen in de docentenkamer te vangen, feliciteren Lathouwers en Velthuysen het docentenkorps en delen informatie rond. Docent Nederlands en AOb-lid Vivian Morel krijgt de ‘geeft-top-les’-mok. “De mokken zijn een leuk gebaar en het is goed dat de AOb af en toe naar de leden komt”, vindt ze. Buiten brult alweer de tapijtkever, gereed voor een ritje naar de volgende school.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.