• blad nr 16
  • 16-10-2010
  • auteur N. van Dam 
  • Redactioneel

 

Schoolplaten voor het digibord

Van de telefoontjes die het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam krijgt, gaat een groot aantal over schoolplaten. Sinds eind september zijn de getekende of geschilderde prenten uit de periode 1830-1990 digitaal te raadplegen via de website www.historywallcharts.eu

Mensen bellen vaak over de prenten uit nostalgische overwegingen, vertelt medewerker Denja Crins. “Ze herinneren zich een bepaalde plaat uit hun eigen jeugd en vragen of wij die misschien hebben.” De kans dat het museum het gezochte exemplaar heeft, is groot, want in Rotterdam hebben ze er ruim elfduizend, waarvan een aantal permanent getoond wordt.
Sinds eind september zijn platen van 1830 tot 1990 samen met honderden Deense en Duitse platen digitaal te raadplegen via de website www.historywallcharts.eu. De database maakt internationale vergelijkingen mogelijk. Zo blijken Denemarken en Nederland meer gemeen te hebben dan een regeringscombinatie. Crins: “Bij de schoolplaten van Nederland en Denemarken over kolonialisme bijvoorbeeld ligt de nadruk vaak op de handel, op de producten die in verre landen verbouwd worden. En voor Nederland komt daar dan nog de heldhaftige Verenigde Oost-Indische Compagnie bij, die de goederen vervoerde.”
Er was een levendige uitwisseling. “Bij een Nederlandse prent over een zeeslag in de zeventiende eeuw hebben de schepen Nederlandse vlaggen. Op dezelfde prent die in Duitsland gebruikt werd hebben de schepen Duitse vlaggen.” Illegaal kopiëren was er toen nog niet bij: “De rechten werden netjes gekocht.”
De database zal nog worden uitgebreid met platen uit andere EU-landen. Dan zal te zien zijn dat een Middeleeuws kasteel in Spanje er precies zo uitziet als een Frans of een Duits kasteel. En dikke kans dat heel Europa hetzelfde beeld van Maarten Luther heeft, omdat de hervormer op alle schoolplaten hetzelfde staat afgebeeld. Maar of hij er ook zo uitzag?
Veelzeggend is de kijk op de Noormannen, die bij de Denen een keurig volk zijn en in Nederland een stelletje woestelingen.
De database is opgezet met financiële steun van de Europese Unie. Het Nationaal Onderwijsmuseum zelf draait tot nu toe voor een belangrijk deel op subsidie van de gemeente Rotterdam, maar daaraan dreigt een einde te komen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het museum begin oktober meegedeeld de subsidie in de komende vier jaar geheel te willen afbouwen. De subsidiestop is geen nieuwe ervaring voor het museum. In 1986 staakte toenmalig Onderwijsminister Wim Deetman de geldstroom vanuit de nationale overheid. Op www.onderwijsmuseum.nl is een petitie te tekenen tegen sluiting.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.