- blad nr 20
- 18-11-2000
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
Schoolbudget moet werkdruk verlagen
Voor het voortgezet onderwijs is 86 miljoen beschikbaar aan decentrale budgetten. Dat bedrag was al in de onderwijsbegroting opgenomen. Er komt waarschijnlijk binnenkort 75 miljoen bij, de Tweede Kamer had daar tijdens de algemene beschouwingen om gevraagd. Omdat het schoolbudget tijdens de cao-onderhandelingen was afgesproken, wilden de bonden dat in ieder geval voor een deel van het geld wordt vastgelegd waar het naar toe gaat. De helft is nu bestemd voor verlaging van de werkdruk. Daarbij wordt het accent gelegd op een gedifferentieerde verlaging van de lestaak van 26 naar 25 uur, wekelijks vanaf 1 augustus 2001. Met gedifferentieerd wordt bedoeld dat niet alle leraren individueel aanspraak kunnen maken op deze verlaging.
De vice-voorzitter van de AOb, Walter Dresscher, wil eigenlijk toe naar een lestaak van 22 uur per week: 3Dat willen de werkgevers ook. Vandaar dat we 750 miljoen extra vragen om dit te verwezenlijken en we ook geen nieuwe cao hebben willen afsluiten voor het voortgezet onderwijs. Als we met het bedrag dat er nu ligt de lestaak voor iedereen naar 25 uur willen brengen, dan gaat al het geld schoon op. Om die reden is er gekozen voor differentiatie: de werksituatie kan per school en per docent verschillend zijn. De medezeggenschapsraad moet in ieder geval het voorstel van de directie goedkeuren.2
Andere bestemmingen die genoemd worden in het convenant zijn: verbetering van de arbeidsomstandigheden, oplossen knelpunten arbeidsmarkt en professionalisering. Waaraan scholen het geld ten slotte hebben besteed, wordt achteraf door werkgevers en werknemers onderzocht. Vanaf januari zullen er speciaal voor MR-leden bijeenkomsten worden georganiseerd. De andere ledenbijeenkomsten worden hieronder vermeld. De leden in het voortgezet onderwijs treffen bij dit nummer van Het Onderwijsblad een nieuwsbrief aan met meer informatie over het convenant.