• blad nr 8
  • 24-4-2010
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Basisscholen korten op personeel

Rayonbestuurders van de AOb komen in het hele land tientallen scholen tegen die het mes zetten in het personeelsbestand.

Zo kondigde bijvoorbeeld de koepel PCBO in Apeldoorn aan dat het in noodgevallen kan voorkomen dat zieke docenten niet vervangen worden en leerlingen naar huis moeten. Er komt een vacaturestop vanwege de managementkorting.
Ook Comperio – het openbaar onderwijs in de zuidoosthoek van Friesland – vindt dat de drie ton die daar gesneden moet worden, niet van het stafbureau voor de 34 scholen af kan.
“Onze mensen zullen aan de besturen tot achter de komma verantwoording vragen waarom scholen bezuinigen op personeel”, zegt dagelijks bestuurder Liesbeth Verheggen. “Want we moeten heel scherp krijgen of het wel terecht is dat scholen in het personeel snijden, en er echt niets af kan van de overhead. Want daar was de bezuiniging toch echt voor bedoeld.”
Verheggen ziet ook wel in dat een school pech kan hebben. En de managementkorting, én een krimpend leerlingenaantal én nu een bezuiniging op de gelden voor rugzakjes. “In dat geval zullen we samen met het bestuur naar een oplossing zoeken, waarbij we proberen om zoveel mogelijk personeel binnen te houden. Al zal dat bij scholen waar forse krimp optreedt lastig zijn.”
Als de school door wanbeleid in de financiële problemen is gekomen, is Verheggen onverbiddelijk. “Ook dat komen onze rayonbestuurders tegen. In dat geval moeten er bestuurlijke consequenties zijn. Opstappen dus. Zonder enige vertrekpremie.”
Al eerder liet de werkgeversorganisatie PO-raad weten dat de bezuiniging op bestuur en management gevolgen zou hebben voor het onderwijzend personeel. Omdat er lumpsumbekostiging is, kunnen besturen zelf besluiten waar zij snijden, ook al zegt de politiek dat het om een korting op het management gaat.
Het Friese bestuur Stichting Bisschop Möller hoopt de korting voorlopig uit de reserves te kunnen betalen. In de Achterhoek lopen vijfhonderd banen gevaar door krimp. De schoolbesturen in die regio verwachten een leerlingendaling van ongeveer 20 procent. In Amersfoort heeft de Meerkring (negentien openbare scholen) voor volgend jaar gedwongen ontslagen aangekondigd vanwege de bezuinigingen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.