• blad nr 8
  • 24-4-2010
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Roc's verkeren in een ontkenningsfase

Zwakke opleidingen krijgen één jaar om beter te worden, anders wordt hun licentie ingetrokken. Een commissie moet het mbo weer bestuurbaar maken.

Ze zucht hoorbaar. “Het gaat langzaam”, zegt demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt tegen de Kamer. “Er wordt nog teveel gezegd dat het hier om incidenten gaat, in plaats van structurele misstanden.” Ondanks zwakke opleidingen en veel klachten, verkeren veel colleges van besturen van roc’s nog in de ontkenningsfase. Ze zijn nog steeds niet erg doordrongen van de urgentie van de problemen. Bij de Ombudslijn voor mbo-studenten, die twee weken geleden geopend werd, kwamen tientallen klachten binnen. Die zijn vooral van organisatorische aard: roosters kloppen niet, veel uren vervallen en er is te weinig les. Van Bijsterveldt vindt dat ook de voorzitters van cvb’s meer met hun ‘poten in de modder’ moeten staan, omdat ze toch echt de eindverantwoordelijkheid hebben over roosters.
In een uitzending van Zembla, half maart, zei de voorzitter van het cvb van Roc Asa niks van roosters te weten en daar ook niet verantwoordelijk voor te zijn. Dat heeft veel kwaad bloed gezet. In een brief aan de Kamer over de kwaliteit van het mbo-onderwijs kondigt Van Bijsterveldt aan dat een commissie de bestuurbaarheid van het mbo onder de loep neemt. Er zijn nu vier niveaus, twee leerwegen (bol en bbl) met heel veel opleidingen (627 kwalificaties). Hopelijk heeft de commissie tips voor het volgend kabinet hoe dit alles beter bestuurbaar te maken is. In de brief kondigt Van Bijsterveldt tevens aan dat zwakke opleidingen nog maar een jaar de tijd krijgen om orde op zaken te stellen. Als de kwaliteit dan nog niet deugt wordt de licentie ingetrokken.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.