- blad nr 8
- 24-4-2010
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
VVD en PvdA willen zwakke scholen eerder sluiten
De VVD wil 2,5 miljard extra investeren in het onderwijs, maar vindt dan wel dat voldoende kwaliteit gegarandeerd moet zijn. Dat houdt in dat niet alleen de opleiding van docenten verbeterd wordt, maar ook dat slechte scholen eerder gesloten worden. Het sluiten van een slechte school neemt nu teveel tijd in beslag.
De VVD wil het extra geld onder andere besteden aan kleinere klassen. Voor de praktisch ingestelde leerlingen moet in het vakonderwijs veel meer aandacht zijn voor de praktijk en minder voor de bijvakken. Een leerwerkplicht tot 27 jaar moet uitval van jongeren tegengaan. Als kinderen structureel spijbelen wordt de kinderbijslag van de ouders ingehouden.
De VVD wil 100 miljoen uittrekken om uitval tegen te gaan door een betere advisering van mbo-leerlingen en een meer flexibele leerroute. De overheid moet duidelijk aangeven wat er gedoceerd wordt en wat de leerdoelen zijn, docenten bepalen vervolgens hoe dat bereikt wordt.
Doordat er overal strikte begin-, voortgang en eindtoetsen zijn kan inspectie inkrimpen.
Om de carrière van leraren aantrekkelijker te maken moeten de kwalificaties van docenten stapsgewijs omhoog, met als doel meer academici voor de klas. Salarissen moeten meer van elkaar kunnen verschillen. Om de kwaliteit van hoger onderwijs te verbeteren wordt een kwart miljard euro uitgetrokken. Ook daar wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van docenten. Een sociaal leenstelsel moet de kosten van het hoger onderwijs naar beneden brengen.
Trots op Nederland: bureaucratie inperken
Bij Trots op Nederland krijgen ouders kindgebonden vouchers die ze op elke school kunnen besteden. Op die manier hoopt de partij de overheidsbureaucratie in te kunnen perken. TON wil bij wangedrag en spijbelen de kinderbijslag intrekken. Extra taalonderwijs, bijlessen en huiswerkbegeleiding moet er zijn voor achterstandsleerlingen. Omdat er meer geld besteed moet worden aan het feitelijke onderwijs voor de klas, moet per school 75 procent van het beschikbare geld daaraan besteed worden en slechts 25 procent van de overige kosten. Daarvan wordt dan op iedere school een conciërge aangesteld.
TON vindt dat alle scholen de hele dag open moeten zijn, kinderen hoeven dan niet naar een aparte buitenschoolse opvang. Sport en huiswerk worden op school gedaan. Behalve dat de partij op overhead wil besparen zijn er in de financiële paragraaf geen extra uitgaven voor onderwijs te vinden.
PvdA: meer onderwijstijd
De PvdA wil vooral investeren in meer onderwijstijd voor leerlingen. In het verkiezingsprogramma wordt de hoogte van de onderwijsinvesteringen niet gespecificeerd, maar op de website Scienceguide zegt fractievoorzitter Marriëte Hamer dat het gaat om ongeveer 2 miljard euro. “Van voorschoolse educatie tot en met de collegebanken willen wij extra middelen inzetten voor meer contacturen.”
Scholen moeten volgens het PvdA-programma meer de ambitie uitspreken om het beste basisonderwijs aan te bieden. Exameneisen in het voortgezet onderwijs worden verscherpt. In het mbo moeten er landelijke examens komen. Zwakke scholen moeten eerder dicht. En schoolbesturen die zwakke scholen hebben, mogen geen nieuwe stichten.
Het geld gaat wat de sociaaldemocraten betreft rechtstreeks naar een vestiging in plaats van naar het overkoepelende bestuur. Het Actieplan leerkracht wordt gewoon uitgevoerd en de lerarensalarissen blijven gekoppeld aan de ontwikkelingen in de markt. Met een nieuw actieplan wordt de bijscholing van docenten verder gestimuleerd.
Achterstanden kunnen volgens de PvdA voorkomen worden door betere voorschoolse educatie, schakel- en kopklassen. In het mbo moeten directies de lesuitval snel aanpakken.
Als het aan de PvdA ligt verdwijnt de basisbeurs en komt er een sociaal leenstelsel. Het geld komt weer terug in het hoger onderwijs door meer colleges en werkgroepen, omdat de echte onderwijstijd nu gering is. (GvdM/RS)