• blad nr 6
  • 27-3-2010
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Roc Zadkine werkt aan bv

De educatiepoot van het Rotterdamse roc Zadkine blijft voorlopig bestaan. Daarnaast komt er een apart op te richten besloten vennootschap (bv) om in de toekomst te concurreren op de commerciële educatiemarkt.

Het roc-bestuur stelt daarmee de aanvankelijke koers, om de educatiepoot op korte termijn volledig te ontkoppelen van het roc en in een bv buiten Zadkine te plaatsen, bij. Tijdens een bijeenkomst in februari hield het bestuur nog rekening met een dergelijk scenario, dat ook al in conceptvorm was uitgewerkt. Daar komt dus voorlopig een streep doorheen, zegt AOb-rayonbestuurder Jan Dijkstra verheugd.
“Zadkine wil nu de bestaande educatiewerkzaamheden voorlopig binnen het roc houden, bij de bestaande educatie-afdeling”, vertelt Dijkstra, die een week geleden met het bestuur om tafel zat. “Personeel dat voor bepaalde taalkennis-werkzaamheden bij de bv wordt gedetacheerd, valt in elk geval nog onder de cao-bve. Ook dat is goed nieuws. Ik denk dat de druk van het personeel en de bonden heeft meegespeeld.”
Met de nieuwe bv, Valentinez bv geheten, wil Zadkine buiten de cao-bve om gaan concurreren op de educatiemarkt. Op die manier kan de kostprijs worden gedrukt, in de veronderstelling dat een bedrijfsmatig-commercieel opererende organisatie levensvatbaarder is op een commerciële markt. Inburgering is al onderhevig aan marktwerking, onduidelijk is nog of dat met de andere educatiemiddelen (de zogenoemde Web-gelden) de komende jaren ook zal gebeuren. De Sociaal-Economische Raad waarschuwt in een nieuw advies tegen onbezonnen marktwerking en stelt voorwaarden aan de invoering ervan.
“We moeten niet doen alsof er geen probleem meer is”, waarschuwt Dijkstra. “Zadkine blijft bij de educatie met een aanzienlijk tekort zitten. Dat zal dit jaar nog arbeidsplaatsen kosten, vrees ik.” De precieze gevolgen zullen nog duidelijk moeten worden. In april zitten het roc-bestuur en de bonden opnieuw om tafel.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.