- blad nr 6
- 27-3-2010
- auteur . Overige
- Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht
Trouw, 12 maart
Het hoger onderwijs moet beter toegankelijk worden voor gehandicapte studenten. Dat heeft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) gisteren gezegd. Zij wil de wet zo aanpassen dat toegankelijkheid een van de criteria wordt aan de hand waarvan getoetst wordt of een hogeschool of universiteit een accreditatie krijgt of behoudt.
Spits, 16 maart
{getal}
Ruim 300
Van de zevenduizend basisscholen in Nederland geven ruim driehonderd les in een vreemde taal. In Amsterdam brengen nu vijf basisscholen hun leerlingen Engels bij. De gemeente wil het aantal scholen dat Engels al vanaf de kleuterklassen aanbiedt, verdubbelen. In de kleuterklassen kan dat spelenderwijs en via liedjes, in de hogere klassen ook door het aanleren van woorden.
Samen met het Europees Platform is de gemeentelijke dienst maatschappelijke ontwikkeling op zoek naar scholen die daar tijd en leerkrachten vrij voor willen maken. De gemeente betaalt de opleiding van de leerkrachten. Alleen scholen waar de kwaliteit van het gewone onderwijs al uitstekend is, mogen aan het project meedoen.
Het Parool, 18 maart
De komst van de renners van de Ronde van Italië naar Middelburg is een uitgelezen kans voor de studenten van Margot Verhaagen om de theorie eens in de praktijk toe te passen. Zij geeft het vak evenementenorganisatie aan de Hogeschool Zeeland en heeft de eerstejaarsleerlingen die dat vak volgen, aangespoord iets te bedenken rond de Ronde van Italië. Een jury moest daar de beste ideeën uithalen, zodat die wellicht uitgevoerd kunnen worden. Het is nog niet helemaal zeker, vertelt Verhaagen, maar het ziet ernaar uit dat inderdaad twee van de in totaal dertien voorstellen van de studenten uitgevoerd gaan worden: “We denken aan een metersgroot schilderij van pasta van Fausto Coppi en aan het organiseren van een welkomstfeest voor de Giro op de markt.”
Provinciale Zeeuwse Courant, 19 maart
De Belgische Raad van State heeft het hoofddoekjesverbod voor scholen van de Vlaamse gemeenschap gisteren geschorst. De raad wil dat het Grondwettelijk Hof in België ernaar kijkt omdat de maatregel mogelijk in strijd is met de godsdienstvrijheid. Het verbod op het dragen van religieuze symbolen door leerlingen en docenten van circa zevenhonderd scholen had vanaf komend schooljaar moeten ingaan.
Nederlands Dagblad, 19 maart
De deelnemers van een pensioenfonds moeten het bestuur naar huis kunnen sturen. Dat kan een gekwalificeerde meerderheid van de deelnemersraad bijvoorbeeld doen als het bestuur geen goede afweging maakt tussen de belangen van werknemers, gepensioneerden en werkgevers. Dit stelt het bestuur van het ABP in een notitie die bestuurder Xander den Uijl vandaag presenteert in de Tweede Kamer, tijdens een hoorzitting over pensioenen. Het ABP, pensioenfonds voor onderwijzers en ambtenaren, ziet de vergroting van de macht van de deelnemers als een manier om tegemoet te komen aan de roep om meer invloed van de gepensioneerden. Onder meer D66 en VVD pleiten voor gepensioneerden in het bestuur, dat wordt gevormd door vertegenwoordigers van werkgevers en bonden. Het ABP wil daar niet aan morrelen.
De Volkskrant, 22 maart
Basisscholen en het voortgezet onderwijs merken al langer dat het aantal leerlingen terugloopt. Nu is ook in het mbo het omslagpunt bereikt, blijkt uit onderzoek. Het aantal leerlingen in het vmbo daalt tot 2020 naar verwachting met 22 procent; de daling in het mbo bedraagt ruim 12 procent. Daarmee zit Limburg ver boven het landelijk gemiddelde, dat op 5 procent blijft steken. Van de ruim 30 duizend leerlingen die de vier Limburgse mbo-instellingen nu tellen, zijn er in 2020 naar verwachting nog 26.500 over.
De Limburger, 22 maart