• blad nr 6
  • 27-3-2010
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Plan schoolgebouwen stuit op kritiek

De AOb ziet niks in een voorstel van de PO-raad om het geld voor onderhoud en nieuwbouw van basisscholen in de toekomst aan de besturen te geven. AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen: “Veel besturen hebben nu al moeite goed financieel beleid te voeren.”

De PO-raad liet onderzoeksbureau Rebel Advisory een ‘fris alternatief voor onderwijshuisvesting opstellen’. Volgens de besturenorganisatie kan met de beschikbare budgetten meer worden bereikt.
Schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs moeten bij de gemeente aankloppen voor nieuwbouw of uitbreiding. In het basisonderwijs ook nog voor het onderhoud aan de buitenkant. Gemeenten krijgen daarvoor sinds de decentralisatie in 1997 geld van de rijksoverheid. Recent onderzoek van het Onderwijsblad bevestigde het beeld dat gemeenten slechts een deel van die middelen in onderwijshuisvesting steken. Alle gemeenten samen geven jaarlijks zo’n driehonderd miljoen minder uit dan ze voor schoolgebouwen ontvangen.
De PO-raad wil dat het huisvestingsgeld direct wordt toegevoegd aan de lumpsum van besturen. Daarmee zou er één totaalbudget komen voor personeelskosten, bedrijfsvoering en huisvesting. Nieuw op te richten ‘regionale huisvestingsbedrijven’ zouden kleinere besturen tijdelijk ondersteuning moeten bieden.
AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen ziet helemaal niks in het uitbreiden van de bestuurslumpsum. Ze verwijst naar het rapport van de commissie-Don, die onderzoek deed naar financiële reserves in het onderwijs. Die concludeerde dat de financiële deskundigheid van schoolbesturen, met name in het primair en voortgezet onderwijs, te wensen over laat.
“Schoolbesturen en ouders kunnen het neerzetten en onderhouden van gebouwen niet aan. Laten we eerst eens beginnen met het uitgeven van die 300 miljoen per jaar, die er gewoon al is.” De rijksoverheid moet erop toezien dat gemeenten het huisvestingsgeld uitgeven, aldus Verheggen. Vervolgens kan de hoogte van die budgetten nog eens grondig tegen het licht worden gehouden, zodat er een meer realistische vergoeding voor onderwijshuisvesting komt.
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst het voorstel af. De VNG voorziet grotere bureaucratie en versnippering als het huisvestingsgeld van 430 gemeenten over veel meer besturen wordt uitgesmeerd.
Het Servicecentrum Scholenbouw, een onafhankelijke stichting die scholen en gemeenten adviseert, ziet wel wat in een regionale bundeling van scholenbouwprojecten.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.