• blad nr 6
  • 27-3-2010
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Onderwijsoverleg in nieuwe stichting

Werkgevers en werknemers in het onderwijs gaan samen met de overheid de centrale onderwijsagenda bespreken in de Stichting van het Onderwijs. De stichting is maandag 22 maart opgericht. Sijbolt Noorda (voorzitter Vereniging van Universiteiten) is voorzitter, Walter Drescher (AOb-voorzitter) wordt vicevoorzitter. “In ons land hield tot nu toe alleen het ministerie van Onderwijs zich met het geheel van het onderwijs bezig, verder is het versnipperd over de verschillende sectoren en schoolsoorten. Dat is vreemd”, zei Noorda bij de eerste vergadering. Vooral omdat ook andere ministeries van alles van onderwijs verwachten. Door een overleg van werkgevers, werknemers en overheid moet de versnippering worden verminderd.
De Stichting van het Onderwijs is een kopie van de Sociaal-Economische Raad, waar ook de hoofdthema’s over de toekomst van de economie worden bepaald. De Stichting van het Onderwijs is een uitvloeisel van het rapport Leerkracht. Daarin werd geconstateerd dat de onderwijsdiscussie op veel plaatsen met verschillende partijen werd gevoerd. Met als gevolg dat een krachtig investeringbeleid ontbrak, bijvoorbeeld bij de aanpak van het lerarentekort. Dat was volgens het rapport al decennialang bekend, zonder dat er gerichte maatregelen werden genomen.
De stichting wil niet het zoveelste Haagse vergadercircuit worden, benadrukte Noorda, maar een plaats waar de hoofdlijnen worden besproken. De stichting heeft zelf drie hoofdthema’s gekozen: ‘elk talent telt’, ‘onderwijs is goed voor ons’ en ‘onderwijs verdient een eigen organisatiecultuur’. Informatie over de stichting is te vinden op www.stichtingvanhetonderwijs.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.